Czechwealth (Czechwealth)
Akcie v ČR  |  23.04.2010 11:10:55

ORCO - Čteme mezi řádky, management proti Millenius

U některých společností nestačí znát pouze fundamentální data a podle toho rozhodovat, zda se daná společnost vyplatí držet nebo prodat. Někdy je třeba sledovat co se kolem společnosti a jejího vedení děje a chápat souvislosti jako celek. To je případ i současné situace Orca Property group. Pojďme se tedy podívat na „bojOrco versus Millenius Investments a spol.

Jenom si připomeňme základní fakta, společnost Millenius Investments s ještě dvěma společnostmi (všechny 3 společnosti jsou registrovány v daňových rájích a nelze tedy zjistit vlastníka) vlastnily 10,2% akcií, protože jednají ve shodě, umožnilo jim to svolat valnou hromadu, kde se bude snažit odvolat celé vedení společnosti ORCO Property Group. Jako důvod uvádí, nespokojenost s hospodářskými výsledky společnosti. Při navýšení kapitálu ze strany investiční fondů a investiční společností, klesl jejich podíl kolem 7%. Je pochopitelné, že společnost Milenius Investments v čele s panem Jean-Pierre Matteim  se brání u Lucemburského soudu žalobou a zpochybňuje veškeré transakce, které byly provedeny.

Dochází tak totiž k naředění podílů na jednu akcii a snižuje se i pravděpodobnost odvolání stávajícího managementu společnosti. Kdo je pan Jean-Pierre Mattei - Bývalý prezident obchodního soudu v Paříži se specializací na zvládání podnikových dluhů. V minulosti pomáhal snížit dluh například společnosti Eurotunnel-bohužel zde se mu ne vše povedlo a zdiskreditoval se – viz článek - http://www.liberation.fr/economie/010154035-bagarre-au-coeur-d-eurotunnel - toto chování praktikuje i v případě společnosti Orco Property Group. Je čestným předsedou Evropské akademie pro řešení konfliktů a předsedou Sdružení na obranu investorů ve Francii. Zastupuje i skupinu akcionářů společnosti Orco v čele s firmou Millenius Investments, kteří chtějí na valné hromadě 26. dubna odvolat současné vedení Orca. Sám hodlá kandidovat na post šéfa Orca. Při přečtení rozhovorů, které dává mediím, to vypadá, že je to správný krizový manager, nicméně podrobné studování jeho kariery tomu bohužel nenasvědčuje.

Lze tak usoudit i jeho tahu s angažováním bývalého ministra financí Tošovského vlády pana Ivana Pilipa -  kontroverzní osobnost, která v mnohých nevzbuzuje přílišnou důvěru a mnozí ho nepovažují za dobrý krok pro společnost a akcionáře, ne li přímo tunel na společnost. Připomeňme si karieru pana Ivana Pilipa. - Ivan Pilip promoval na VŠE v Praze v roce 1987 a působil zde jako odborný asistent. Po Sametové revoluci vstoupil nakrátko do OF, pak však v letech 1993-1996 předsedal Křesťanskodemokratické straně (KDS). Tato strana se v roce 1996 sloučila s ODS. V letech 1992-1994 působil jako náměstek ministra vnitra Jana Rumla. Byl ministrem školství, mládeže a tělovýchovy v letech 1994-1997 a ministr financí v letech 1997–1998 ve vládě Václava Klause a poté i Josefa Tošovského. Od roku 2004 do července 2007 byl viceguvernérem (viceprezidentem) Evropské investiční banky.

Ale vrátíme se k tématu, v roce 1998 stál u prodeje (privatizace) IPB a.s. společnosti Nomura, byl hlavním strůjcem problémů, které následovaly. Viz zpráva - Od roku 1996 vedla Nomura jednání o vstupu do IPB a koncem tohoto roku si na finančním trhu obstarala asi 5 % jejích akcií. 17. dubna 1997 podala Nomura Fondu národního majetku další z návrhů na koupi akcií IPB od státu. Nato byli 29. dubna zatčeni dva členové představenstva banky (ing. Tesař a ing. Procházka) pod záminkou zneužití pravomoci při nějakém investičním obchodu. Týdny byli vězněni a nakonec bez obžaloby propuštěni (s ústním příslibem, že nebudou vymáhat náhradu). Bylo to opravdu náhodné? Již v květnu 1997 byl český zástupce Nomury zvolen do představenstva banky a Nomura pomohla řešit finanční situaci IPB.

Počátkem roku 1998 vláda rozhodla prodat akcie IPB v držení Fondu národního majetku a České pošty londýnské Nomuře za tržní cenu 147 za akcii. Nomura se zavázala zvýšit základní jmění banky o 6 mld. a upsat podřízený úvěr 6 mld. (podřízený úvěr je úvěr, jímž věřitel ručí za dlužníka v případě jeho insolvence). Tento úvěr byl poskytnut formou obligací, které se staly předmětem obchodu. Podřízený úvěr je vždy úročen výše než obvyklý, protože má vyšší riziko ztráty - proto o takto výhodně úročené dluhopisy měly zájem i investiční fondy. Nomura záměrně protahovala jednání o prodeji, aby co nejvíce srazila cenu banky a hlavně jí v tom pomáhal někdejší ministr financí, který jí v požadavcích nebránil. Pan Tošovský jako bankéř mohl říci ne, prodávat se nebude, je to nevýhodné, přesto se prodej uskutečnil, proč?


*************************************************
Chcete-li se dozvědět více jak číst mezi řádky i u ostatních společností a mnoho dalších praktických informací, jak se v současném investičním světě neztratit, neváhejte se zaregistrovat na komplexní seminář:

Jak vytvořit vlastní fond a řídit své investice jako drobný investor

 


 

https://www.kurzy.cz/skola-obchodnika/burzovni-seminare/24-jak-vytvorit-vlastni-fond-a-ridit-sve-investice-jako-drobny-investor/

************************************************

Vláda (ministrem financí byl tenkrát Ivan Pilip) vybrala jako strategického investora právě Nomuru. O vstup do IPB se zajímala i nizozemská ING, která však vybrána nebyla. Nomura se netajila tím, že je jen střednědobým investorem a že jí jde o to banku zhodnotit a pak prodat. To uvítali i ostatní akcionáři IPB.

V rámci ozdravování banky bylo potřeba dále navýšit základní kapitál. Na podzim 1999 proto byla svolána mimořádná valná hromada, která se na takovém navýšení usnesla. Usnesení bylo jedním malým akcionářem soudně napadnuto, a protože soud tuto stížnost dlouho neprojednával, uskutečnila se další mimořádná valná hromada, která se usnesla prakticky na tomtéž. Její usnesení bylo opět soudně napadnuto atd. až následná nucená správa a prodej ČSOB a.s – viz závěrečná zpráva - https://zpravy.kurzy.cz/54678-zprava-vysetrovaci-komise-ps-k-prodeji-ipb/

Nebo kauza zfalšovaného dopisu, který dorazil na Ministerstvo Financí viz odkaz - http://www.podnikatel.cz/aktuality/zfalsovany-dopis-zada-6-miliard-korun/
Z toho je možné dedukovat, kam se stávající situace Orco versus Millenius bude ubírat, pokud bude hájit zájmy Orca p. Pilip, respektive jestli bude hájit zájmy rozvoje společnosti a ostatních akcionářů nebo pouze vybrané skupiny.

Pro celkový pohled ještě zmiňme paní Anne-Marie Chalambert - byla Prezidentkou společnosti Generali Real Estate Europe – bohužel můžeme jen konstatovat, že o tomto člověku nemáme dost informací, jediné co víme, že nikdy tato osoba neřešila takto krizovou situaci v žádné firmě. Proto je možné dojít k názoru, že nemá dostatek zkušeností ke zvládnutí situace v ORCU.

A poslední osobou, která bude prosazována do vedení je Jean Coeroli, bývalý člen vedení banky Banque Palatine, využije svých zkušeností v bankovním sektoru a odborných znalostí v oblasti nemovitostí – nelze s určitostí říci, na jakou práci by byl najat.

Tak jsme si popsali stínové vedení společnosti ORCO Property Group a nyní se podíváme na dopis akcionářům, který by měl být jejich záchranným plánem pro ORCO:

„Je třeba dodat, že dosavadní výsledky naší společnosti nejsou jen důsledkem všeobecné hospodářské krize, z níž se většina podniku vzpamatovává. Aktuální výkonnost je výsledkem  katastrofických vzorců chování manažerů, které teď, kdy již nelze ve vhodný okamžik na papíre vykazovat zisky z přecenění portfolia, vyplouvají napovrch. Nechme však minulost minulostí a zabývejme se budoucností naší společnosti. Všem nám přece jde o to, abychom společně bránili společné zájmy. Když zrovna nebojuji proti nedávným privátním emisím akcií, všichni si společně uvědomujeme, že představa, že by v nejbližší době mohlo odejít stávající představenstvo a generální ředitel i se svými metodami, láká lídry a zkušené odborníky, kteří mají zájem se k nám přidat. Přidal se k nám bývalý ministr financí CR a později viceprezident Evropské investiční banky, pan Ivan Pilip, který s námi sdílí stejné hodnoty i vizi naší společnosti. Přináší zkušenosti v oblasti financování a realit v České republice a obecněji ve střední Evropě.

A co s Orkem zamýšlíme? Náš plán má tři hlavní složky:

- Čistou rozvahu: prvořadou prioritou je snížení zadluženosti. Jediným způsobem, jak
splnit závazky z dluhu a uvolnit cash flow, díky němuž budeme schopni si ponechat
nemovitosti a hledět do budoucnosti, je alespoň 25% snížení zadluženosti.

- Zdravé manažerské zásady, tj. ve všech našich nemovitostech zvýšit obsazenost, snížit náklady na úroveň běžnou v našem oboru a zdržet se grandiózních nereálných projektu, které jen polykají peníze.

- Vrcholové vedení, pro něž stojí zájmy společnosti na prvním místě: respektování akcionářů, řádný reporting ze strany GŘ vůči představenstvu a odměny ve výši přiměřené zisku a výkonnosti.

Ve světle hluboké a dlouhotrvající krize, která otřásá odvětvím realit, je zkrátka naší povinností firmu uzpůsobit a přeorientovat ji zpět na její hlavní služby a hlavní trhy. Tak se věci mají za současného stavu. Učinili jsme, co bylo v našich silách, abychom akcionářům vrátili možnost se konečně vyjádřit a zvolit představenstvo schopné zajistit firmě budoucnost. Za předpokladu, že již členové stávajícího představenstva neučiní žádný poslední zoufalý manévr, budeme moci dne 26. dubna na valné hromadě naší společnosti dát najevo, jak jsme se rozhodli.

Gaël Paclot, Millenius Investments“

Toto záchranný plán pro ORCO Property Group v čele s lidmi, kteří se dle minulosti nezdají příliš důvěryhodní, a je možné se domnívat,že spíše hájí zájmy vlastníků dluhopisů než zájmy akcionářů.

Podíváme-li se na to z jiného úhlu, 10,02% akcií při ceně 8,-EUR/akcie vyšlo na cca 80-90 mil EUR – společnost disponuje majetkem 1,8-2,0 miliardy EUR, pokud bych společnost ovládl za pomoci drobných investorů, zajistím si kontrolu nad lukrativními nemovitostmi, se kterými pak mohu libovolně disponovat, atd. Ale to jsou již jen spekulace.

Proč byl Ivan Pilip najat? Ivan Pilip je velice schopný manager svých zájmů. Ukázala nám to kauza Nomura a i jako politik podnikal, aniž mu kdy byl prokázán střet zájmu. Pan Pilip je dle našeho názoru velice schopný lobista a má hodně kontaktů z nedávné doby, kdy působil ve vysoké politice, toho se snaží využít pan Jean-Pierre Mattei, aby přesvědčil podílové fondy a drobné akcionáře, aby hlasovali proti stávajícímu vedení. Za to má slíbené místo ve vedení společnosti.

Bohužel nezbývá jen konstatovat, že Millenius investments nemá připravený žádný záchranný plán (předchozí dopis za to nepovažujeme) a muselo by pokračovat v plánu, který připravilo stávající vedení, protože nemají dostatek času tento plán ani připravit, neboť soud bude rozhodovat již v červnu 2010.

I když vedení společnosti udělalo bezesporu hodně chyb a včas nereagovalo na nastalou hospodářskou krizi, momentálně se snaží dělat maximum pro to, aby společnost zachránilo, před řízenou likvidací. Viz záchranný plán http://www.orcogroup.cz/files/pressreleases/EN/2010/OPG-10_years_business_plan_31_3_2010.pdf , který v nás vzbuzuje daleko větší důvěru, než lidé, které sledují jen své osobní zájmy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688