TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  22.04.2010 19:10:01

Soud zamítl návrh, který by společnosti RPG zamezil volně nakládat s bývalými byty a domy

Mediafax

OSTRAVA (MEDIAFAX) - Městský soud v Praze zamítl předběžné opatření proti RPG ve věci bytů RPG na základě návrhu, který podalo ministerstvo financí. Rozhodnutí soudu společnost vítá, protože jí to umožní investovat do opravy bytů, informovala agenturu Mediafax mediální zástupkyně Iva Vašíčková.

Ministerstvo financí návrhem na předběžné opatření usilovalo o to, aby společnosti RPG Industries a RPG Byty nemohly domy a byty ve svém vlastnictví prodat, případně převést na další subjekty, protože to by odporovalo dříve uzavřené smlouvě.

„Rozhodnutí soudu vítáme, i když fakticky nic nemění. Vždy jsme říkali, že byty prodávat nechceme, do bytového fondu naopak chceme investovat a rozvíjet ho. Soud svým rozhodnutím potvrdil naše slova, že předběžné opatření nikdy nemělo právní základ,“ řekl Robert Amsterdam, právník zastupující RPG Industries a RPG Byty.

Ministerstvo financí podalo návrh na předběžné opatření v prosinci loňského roku k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Soud předběžné opatření vydal, letos v březnu ale Městský soud v Praze vydané předběžné opatření zrušil s tím, že o něj rozhodl soud, který nebyl věcně příslušný.

Ministerstvo se na Obvodní soud pro Prahu 1 s žádosti o předběžné opatření proti RPG se zákazem nakládat s bývalými domy a byty OKD obrátilo poté, loni společnost RPG Industries oficiálně oznámila dopisem ministerstvu financí, že vypovídá klíčový závazek uvedený ve smlouvě o prodeji akcií společnosti OKD, které byty dříve patřily. Závazek měl nájemníkům zaručovat předkupní právo k bytům, které užívají, za cenových podmínek, za nichž tyto byty dříve získala společnost Karbon Invest.

Kauza s byty OKD se táhne už od 90. let, kdy byly byty, údajně v rozporu s tehdy platnými zákony, vloženy do společnosti OKD a následně privatizovány. Ovšem tehdejší kroky už jsou podle právníků nevratné, protože jsou promlčené. Rozhodný je rok 2004, kdy stát prodal 45,88 procenta akcií OKD společnosti Karbon Invest tehdy trestně stíhaných podnikatelů Viktora Koláčka a Petra Otavy, a to bez výběrového řízení na základě exkluzivity.

Součástí majetku OKD tenkrát byl i rozsáhlý bytový fond, celkem 43 759 bytů. Poté vstoupil do společnosti Karbon Invest podnikatel Zdeněk Bakala. Noví vlastníci OKD se přímo ústy Bakaly v únoru 2005 oficiálně přihlásili ke všem závazkům uvedeným ve smlouvě o prodeji akcií OKD, zvláště pak k závazkům týkajícím se rozsáhlého bytového fondu. V oficiálním prohlášení slíbili připravit do tří let projekt na prodej bytů současným nájemníkům za podmínek uvedených ve smlouvě. Místo přípravy slibovaného projektu ale bytový fond v rozporu se smlouvou vyvedli ze společnosti OKD do firmy RPG. V roce 2008 Bakala oznámil, že si na žádný slib nepamatuje a s byty hodlá podnikat, v červnu 2009 pak písemně vypověděl jeden z klíčových závazků smlouvy.

V listopadu podalo ministerstvo financí také žalobu k rozhodčímu soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky o určení neplatnosti výpovědi předkupního práva nájemníků bytů OKD.
O to, aby současní vlastníci bytů splnili původní závazky, usiluje také Sdružení nájemníků bytů OKD. To loni v září po letech neúspěšné snahy prosadit své zájmy v rámci českého práva podalo stížnost Evropské komisi, protože smlouvu státu o prodeji OKD včetně bytového fondu z roku 2004 považuje za nedovolenou veřejnou podporu. Podle předsedy sdružení Romana Macháčka byla odhadní cena bytů v době prodeje v průměru 155 tisíc za jeden, společnost Karbon Invest je získala za 40 tisíc s tím, že smlouvou potvrdila také několik závazků vůči nájemníkům, z nichž ani jeden nedodržela a nedodržuje. Sdružení Byty OKD usiluje o to, aby si nájemci mohli byty odkoupit za dříve deklarovaných podmínek, respektive za podmínek uvedených ve smlouvě o prodeji akcií OKD z roku 2004.

Ivana Gračková, grackova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688