TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.04.2010 12:36:01

Ruzyňské letiště bylo v poledne uzavřeno

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Řízení letového prostoru České republiky (ŘLP) v pátek v poledne uzavřelo ruzyňské letiště. Pokud bude sopečný popel z islandského vulkánu postupovat, uzavře se od 13 hodin vzdušný provoz nad celým Českem, řekl agentuře Mediafax mluvčí ŘLP Richard Klíma.

ŘLP už v 10 hodin uzavřelo severozápadní část českého vzdušného prostoru, následně budou uzavřeny i další oblasti. "Zatím je těžké určit, kdy by případné uzavření českého vzdušného prostoru mělo skončit," řekl pro agenturu Mediafax Klíma.

"Ukončení poskytování letových provozních služeb neznamená ukončení letů pro záchranu života a sportovního a rekreačního létání," doplnil Klíma. Do vzduchu mohou také vrtulníky, které nelétají v kritické výšce.

Kvůli kontaminaci vzdušného prostoru popelem z islandského vulkánu byly už ráno zrušeny téměř všechny páteční odlety z pražského letiště Ruzyně do severozápadní Evropy. Konkrétně do Francie, Velké Británie, Dánska, Nizozemí, Belgie a do německého Frankfurtu.

Mrak sopečného popela by se po šesté hodině večerní měl dostat nad celé území Česka a zasáhne i západ Sovenska, Německo a Polsko. Nad českým územím podle odhadů meteorologů zůstane až do pondělí. "Nad Českem podobně jako nad celou západní Evropou se drží tlaková výše, v níž obvykle nebývá moc větrno. To je důvod, proč celistvý mrak pomalu halí celý kontinent a proč se podle našich odhadů dostane až do Ruska," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

Ochromená je letecká doprava nad velkou částí Evropy. Omezen je provoz nad Skandinávií, Velkou Británií, Francií, Německem, Rakouskem i Polskem. Druhé nejvytíženější evropské letiště v německém Frankfurtu nad Mohanem zrušilo všechny přílety i odlety v pátek dopoledne. Mluvčí nejvytíženějšího evropského letiště - britského Heathrow řekl, že omezení už ve čtvrtek ovlivnilo 840 ze 1250 letů a celkem 180 tisíc cestujících. Francouzské úřady uvedly, že letiště na severu země včetně pařížských jsou uzavřena od čtvrteční noci. Letiště v Bruselu, Amsterdamu a Ženevě zrušila velké množství letů. Poláci před postupujícím mrakem sopečného popela v pátek před polednem uzavřeli pro většinu letadel i letiště v Krakově.

Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu (Eurocontrol) v pátek sdělila, že mrak popela vedl ke zrušení 60 procent letů v Evropě. Již 12 států kontinentu přistoupilo k uzavření nebo částečnému omezení letecké dopravy. Eurocontrol informuje, že situace se v nejbližších 24 hodinách nezlepší.

K ochromení letecké přepravy došlo poté, co islandský vulkán v ledovci Eyjafjallajökull ve středu vychrlil do výšky až 11 kilometrů sloupec popela, který vítr začal unášet na jih. Podle leteckých odborníků se může popel dostat do motorů letadel a poškodit je. Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu (Eurocontrol) uvedla, že omezení letového provozu může trvat ještě 48 hodin.

Václav Kozák, kozak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688