Grant Capital (Grant Capital)
Akcie v ČR  |  14.04.2010 16:45:28

Svět se zbláznil, držte se!


Kdo dnes na pražské burze neobchodoval, o hodně přišel. Navzdory miniaturnímu růstu v zámoří a půlprocentnímu růstu v Evropě se toho pražská burza opravdu nebála a index PX přidal silných 3,08% a přiblížil se pod 1300 bodů. Pojďme se podívat nato, co stálo za dnešním růstem.

Největší váhu v indexu PX mají akcie ČEZ, které dnes stagnovaly a zakončily obchodování s mírnou ztrátou na ceně 913 . I akcie Telefonica O2 dnes nepředvedly žádný výrazný výkon a uzavřely také s mírným mínusem na 445 . O růst se tedy postaraly akcie Erste bank, které přidaly téměř 4% a posílily na 878 . A to i přesto, že zhruba 1 miliarda EUR z jejich aktiv „visí“ v řeckých dluhopisech. Investory zjevně tato informace nechává klidnými. Můžeme se tedy jen domýšlet, proč expozice v islandských dluhopisech vyvolala před časem takovou paniku. I druhý bankovní titul – Komerční banka -  se nedal zahanbit a akcie přidaly téměř 2,5% a posílily na 4110 . Můžeme tedy směle říci, že akcie Komerční banky se dostaly na předkrizové hodnoty z roku 2007.

Kdo si dnes přišel na své, byli rozhodně milovníci uhlí. Akcie NWR po oznámení zvýšených cen všech možných i nemožných druhů uhlí a koksu o 30 -70% vystřelily nahoru o neuvěřitelných 22% a za jediný den posílily z 225 na 275 . Investoři tak vysypali své peněženky velmi důkladně. Nedá se nezmínit i produkce, která by se měla navýšit na 11,5 milionu tun ročně. Připomínám, že i před „krizí“ se těžilo méně. Vysoká cena uhlí by se logicky měla proměnit ve vysokou cenu oceli a následně ve všech produktech, kde se ocel spotřebovává, tedy ve stavebnictví, v automobilovém průmyslu atd. Když si tak člověk vzpomene na velkorysé nabídky šrotovného, těžko lze uvěřit tomu, že by auta začala zdražovat o desítky procent a lidé si je začali bezhlavě nakupovat.

Domnívám se, že stojíme na začátku obrovské inflační spirály, kterou celkem logicky odstartovaly základní materiály a tato se začne šířit dál ekonomikou. Po odeznění euforie tak patrně přijdou další problémy. To už ale bude zase jiná písnička……….

 

Ing. Karel Kabelka

Grant Capital a.s.


Společnost GRANT CAPITAL se specializuje na zprostředkování obchodů s akciemi na burzách v ČR a v USA. Pro více informací navštivte www.grantcapital.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688