Finmag (Finmag)
Finance  |  13.04.2010 17:14:39

Sázka na hazard vyšla! Ale co dál?

Minulý týden se akciím opět poměrně dařilo. Index PX pražské burzy zpevnil o více než půl procenta, americký S&P 500 o 1,4 %. Evropské akcie zaznamenaly mírný růst, většinou do půl procenta. Americké akcie tak rostly již šestý týden, S&P 500 přidal od konce ledna 11 %. Trhy těžily hlavně ze spekulací analytiků o březnovém růstu osobní spotřeby i vyšší důvěře spotřebitelů v USA. Ty naznačují, že oživení pokračuje. Zdá se také, že se ke svému rozuzlení blíží i situace v Řecku. Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (MMF) zatím přislíbily pomoc ve výši 40 miliard eur.

Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.


Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává, že růst oživení ekonomik vyspělých zemí se v 1. a 2. čtvrtletí ve srovnání se závěrem loňského roku zpomalí. Anualizovaný čtvrtletní růst hrubého domácího produktu sedmi nejvyspělejších zemí světa (G7) prý od ledna do března dosáhl 1,9 %, ve druhém čtvrtletí má činit 2,3 %. Nejrychleji má růst americká ekonomika, jejíž anualizovaný čtvrtletní růst OECD v letošním 1. čtvrtletí místo původních 1,6 % odhaduje na 2,4 % a ve 2. čtvrtletí na 2,3 %.

Po bývalém šéfovi americké centrální banky Fed Alanu Greenspanovi, který uvedl, že další růst zásob může definitivně nastartovat ekonomiku USA, vystoupil s optimistickým prohlášením o jejím samoudržitelném růstu i jeden z hlavních ekonomických poradců Baracka Obamy Lawrence Summers. Vláda však dál upozorňuje na řadu rizik. Americký Národní úřad pro ekonomický výzkum (NBER) dokonce varoval, že řada příznivých dat o vývoji ekonomiky je předběžná a může být revidována. NBER proto tvrdí, že recese ještě neskončila.

Řecko versus Rakousko?

Snížení ratingu Řecka agenturou Fitch z BBB+ na BBB-, tedy o dva stupně, naštěstí zatím přebila informace o chystané pomoci této zemi ze strany ECB a MMF, která má letos činit kolem 40 mld. eur.

Příznivě dopadlo Rakousko, kterému u téže agentury zůstal rating AAA s pozitivním výhledem. Fitch sice varovala před nejistým výhledem bank s ohledem na situaci v regionu, jejich loňské výsledky jsou však lepší, než se předpokládalo a také dosavadní výše státní pomoci rakouským bankám je proti předpokladům nižší. Velikost špatných úvěrů prý ale ještě nedosáhla vrcholu. Fitch tak polemizuje s názorem šéfa Erste Bank Andrease Treichla, který nedávno uvedl, že to nejhorší měřeno úvěry, mají rakouské banky za sebou.

Akciové trhy zatím dál zvolna rostou. Některé indexy jako americký S&P 500 jsou nejvýše od září 2008, kdy padla investiční banka Lehman Brothers. Potvrdí stávající optimismus firemní výsledky za 1. čtvrtletí? Podle analytiků oslovených Bloombergem by měly zisky firem z S&P 500 vzrůst o 30%. Korekce až na podzim?



Nový výhled samotné firmy Standard & Poor’ ze závěru minulého týdne počítá s růstem hodnoty indexu S&P 500 koncem letošního roku na 1270 bodů proti dříve uváděným 1215 bodů. Aktuálně činí 1197 bodu. S&P ale také varovala, že akcie mohou na podzim projít až desetiprocentní korekcí. Další by pak měla přijít v prvním čtvrtletí příštího roku. Akciový trh je ovšem blízko maxim z poloviny roku 2008: rizika daleko převyšují výnosy a korekce může vlastně přijít kdykoliv, uvádí rovněž v material S&P, který cituje server CNBC.

Tentýž zdroj upozorňuje, že biliony dolarů v hotovosti stále zůstávají stranou, protože se investoři dál bojí pádu trhů, jaký viděli během finanční krize. Špatnou zprávou je, že ti drobní promeškali většinu z desítky procent čítajícího růstu akcií od loňského března a nyní se prý začínají vracet zpět, což může podle některých hlasů znamenat, že je trh momentálně na svém vrcholu. Tak tomu alespoň často bylo v minulých přibližně deseti letech.

Jeden z tipů, kam vložit v obtížné době peníze, představuje hazard. Existují dokonce i některé „hříšné fondy“. Příklad akcií amerických MGM Mirage nebo Las Vegas Sands Corp potvrzují, že se to vyplatilo. První z nich za rok vyrostly o téměř 190 %, druhé dokonce o 452 %. Jenže budou po tak silném růstu dál posilovat?

Místopředseda Blackstone Advisory Services Byron Wien zase doporučuje nakupovat ropu a zlato. Tvrdí, že barel černého zlata bude koncem roku kvůli rostoucí spotřebě na rozvíjejících trzích stát 100 dolarů, zatímco za troyskou unci zmíněného drahého kovu zaplatíte 1500 dolarů.

Sporotrend sází na bankovní tituly

Portfoliomanažer fondu IS České spořitelny Sporotrend Jiří Lengál Lengál věří v oživení typu V, i když pravé rameno bude asi v méně ostrém úhlu k vertikále. Oživení tak bude pomalejší. Za zajímavé pokládá některé tituly z bankovnictví, producenty materiálů a středně velké („nezávislé“) ropné firmy. Bankám by mělo pomoci zastavení poklesu kvality úvěrového portfolia, díky němuž budou moci postupně snížit tvorbu rezerv a opravných položek, které jim odčerpávají podstatnou část provozních zisků. Většina středoevropských má dostatečnou míru kapitálu, dopad nové regulace (Basel III) by tak na ně neměl být dramatický.

Ceny základních metalurgických vstupů vycházející z kontraktů s asijskými ocelárnami překvapily růstem, což potvrzuje, že ocelárny vidí dost silnou koncovou poptávku. To je příznivá zpráva hlavně pro integrované ruské producenty s vlastními zdroji surovin.

Nezávislé ropné firmy mohou těžit z příznivé ceny ropy, uvolnění podmínek na finančních trzích vůči roku 2009, díky nimž je dostupnější financování a ze svých rozvojových programů.

Podle struktury aktiv ke konci března měly ve Sporotrendu největší podíl ruské (29,1 %), řecké (11,1 %), české (8,8 %) a turecké akcie (8,7 %). S téměř 40% podílem v něm dominují finanční služby, dále firmy z oboru ropa a zemní plyn (22 %), materiály (13,6 %) a chemie (9,4 %). Z jednotlivých titulů to jsou Erste Bank (8,2 %), OTP Bank (7 %). National Bank of Greece (6,4 %). Kazašský Kazmunaigas (5,3 %) a ruská Raspadskaya (4,8 %).

Za zajímavé pokládá Lengál také průmyslové firmy, za neatraktivní naopak defenzivní sektory (telekomunikace, farmaceutické spol., utility).

Do jisté míry lze hovořit o dvourychlostní ekonomice – rozvíjející se trhy by mohly růst daleko rychleji než vyspělé. Úplně ale odtrženy nejsou. U akcií je podle Lengála dělítko ještě mlhavější. Řada evropských a amerických titulů má výraznou expozici v emerging markets. U Asie navíc všichni očekávají, že zůstane motorem růstu, zatímco třeba od Evropy se toho moc nečeká. Tím spíše by vyspělé akciové trhy mohly příjemně překvapit.

Akcie přitom letos podle Lengála nemají konkurenta mezi alternativními investicemi. Přihlíží přitom k likviditě, možnostem diverzifikace a dostupnosti pro retailového klienta.
Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688