Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  12.04.2010 13:13:11

Saxo Bank dosáhla v roce 2009 solidních výsledků

Banka specializující se na online obchodování a investice dnes oznámila solidní výsledky a úspěšné překonání finanční krize

 

Po relativně pomalém rozjezdu na začátku roku vykázaly obchodní aktivity banky v druhé polovině roku 2009 nárůst. Výnosy z provozní činnosti dosáhly v roce 2009 částky 2 228 mil. DKK oproti 2 518 mil. DKK vykázaným v roce 2008. Zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) dosáhl výše 441 mil. DKK, přičemž hodnota čistého zisku byla 201 mil. DKK, z čehož 80 % je výsledkem hospodaření v druhé polovině roku.

 

Ukazatel kapitálové přiměřenosti banky dosahoval k 31. prosinci 2009 hodnoty 19 %. Na základě interního procesu hodnocení kapitálové přiměřenosti (ICAAP) byla pro banku stanovena minimální požadovaná kapitálová přiměřenost ve výši 8 %.

 

Zakladatelé a generální ředitelé Saxo Bank Kim Fournais a Lars Seier Christensen ve společném prohlášení uvedli:

 

Saxo Bank je finanční instituce specializující se na obchodování na finančních trzích a na investiční a spořitelní produkty, která se nezabývá tradičními úvěrovými činnostmi a není závislá na tradičním úvěrovém financování. Tato charakteristika se pro nás v letošním roce, který byl obtížný pro každého, ukázala být výhodou. Obchodní model, na kterém Saxo Bank staví své podnikatelské aktivity, prokázal v čase finanční krize odolnost a s výsledky, kterých banka dosáhla, jsme spokojeni.“

 

Rok 2009 byl ve znamení geografické expanze a rozšiřování našich obchodních činností do nových oblastí. Otevřeli jsme pět nových poboček a významně jsme rozšířili také naše aktivity týkající se správy investičního majetku. Nová obchodní platforma Saxo Equity Platform, jejíž provoz jsme zahájili v březnu 2010, připravuje půdu pro letošní rok, který bude ve znamení nových produktů a dalšího rozvoje obchodních platforem. I když tyto investice mají v krátkodobém výhledu na naše příjmy pouze omezený nebo dokonce nulový dopad, jsme přesvědčeni, že nastala vhodná doba využít řadu příležitostí, které mohou posunout banku na novou úroveň.“

 

Hodnota maržových vkladů klientů týkajících se obchodování na finančních trzích vzrostla o více než 70 % na celkových 15 mld. DKK vykazovaných k 31. prosinci 2009. K 1. dubnu 2010 hodnota těchto vkladů přesáhla 17 mld. DKK.

 

roce 2009 zahájila svoji činnost také divize správy investičního majetku Saxo Bank, která se specializuje na špičkový segment vysoce majetných investorů (HNWI). Tato nová divize svůj obchodní koncept staví na kombinaci obchodních aktivit tří společností zabývajících se správou investičního majetku, které banka získala akvizicemi v roce 2009. Mezi činnosti banky v oblasti správy investičního majetku patří nyní investice do dánských dluhopisů, skandinávských akciových titulů, dluhopisů s vysokým výnosem a dluhopisů rozvíjejících se trhů. V důsledku zmíněných akvizicí, které zahrnovaly odkup společností Sirius, Capital Four a odkup 51% majetkového podílu ve společnosti Global Evolution, došlo k organickému nárůstu objemu spravovaných aktiv z přibližně 10 ml. DKK v době akvizice na více než 20 mld. DKK k 31. prosinci 2009. K 1. dubnu 2010 vzrostla hodnota těchto aktiv o dalších 25 % na částku 25 mld. DKK.

 

Saxo Bank se vůbec nezabývá tradičním poskytováním úvěrů. V reakci na nestabilitu finančních trhů a oslabení důvěry na těchto trzích se však Saxo Bank rozhodla zapojit do programu státních záruk dánské vlády (je členem dánské Private Contingency Association). V rámci tohoto programu, který potrvá do 30. září 2010, poskytuje dánská vláda na závazky dánských bank s výjimkou podřízených dluhů a krytých dluhopisů nepodmíněné vládní záruky. Během uvedeného dvouletého záručního období banky účastnící se programu nejsou oprávněny vyplácet dividendy nebo realizovat nové programy na nákup vlastních akcií. 24. března 2010 dánský parlament svojí většinou schválil nový záruční program, který zajistí ochranu vkladů v souladu s pravidly Evropské unie. Nový program záruk vstoupí v účinnost od 1. října 2010. Programem jsou zajištěny všechny dánské banky.

 

Saxo Bank byla založena v roce 1992 a mezi její nejznámější produkty patří SaxoTrader – oceňovaná platforma pro online obchodování, kterou Saxo Bank poskytuje přímo nebo prostřednictvím svých White Label partnerů.

 

Mezi vlastníky Saxo Bank patří Fournais Holding A/S a Lars Seier Christensen Holding A/S, z nichž každý vlastní 30% majetkový podíl. Mezi další vlastníky patří Espirito Santo Financial Group a Banco Espirito Santo Group, které společně vlastní majetkový podíl ve výši 9,9 % a společnost General Atlantic, které patří v bance 22% podíl. O zbývající majetkové podíly se dělí především celá řada současných a bývalých zaměstnanců Saxo Bank.

 

Na dnešní valné hromadě zvolili akcionáři Saxo Bank tři nové členy představenstva. Novým předsedou představenstva se stal Kurt K. Larsen. K. Larsen byl po mnoho let generálním ředitelem mezinárodní přepravní skupiny DSV a v současné době působí v této skupině jako předseda představenstva. Mezi další nově zvolené členy představenstva patří profesor Thomas Plenborg, PhD působící na katedře účetnictví a auditu při Copenhagen Business School a Isabel Ferreira, výkonná ředitelka portugalské online banky pro správu investičního majetku BEST. Nově zvolení členové nahrazují dosavadního předsedu představenstva Henrika Thufasona a dále advokáta Johna Korso Jensena a bývalého ředitele pro devizové a strukturované produkty společnosti Citigroup, Juliana Simmondse, kteří o znovuzvolení neusilovali.

 

Představenstvo Saxo Bank nyní sestává z následujících členů:

 

Kurt K. Larsen (předseda)

Dennis Malamatinas (místopředseda)

Florian Wendelstadt

Isabel Ferreira

Profesor Thomas Plenborg

 


Více informací o Saxo Bank

Slávka Bilá

Saxo Bank Central Eastern Europe Group

+420 721 950 977

420 22620 1583

 

O společnosti Saxo Bank

 

Saxo Bank se specializuje na online obchodování a investice a umožňuje svým klientům obchodovat na měnových trzích nebo s CFD, akciemi, futures, opcemi i jinými deriváty. Zabývá se také správou portfolií pomocí SaxoWebTrader a SaxoTrader, vedoucích platforem pro online obchodování. Platforma SaxoTrader je dostupná přímo přes Saxo Bank nebo přes jednoho z partnerů banky ve světě. Důležitou sférou činnosti pro Saxo Bank je White Labelling, který spočívá v individualizaci a označení platforem pro online obchodování pro ostatní finanční instituce a makléře. V programu White Labelling má Saxo Bank více než 120 partnerů a může se pochlubit tisíci klientů ve více než 180 zemích. Saxo Bank má ústředí v Kodani a pobočkyAustrálii, Francii, Itálii, Japonsku, Singapuru, Španělsku, Švýcarsku, Velké Británii, České republice, Řecku a Spojených Arabských Emirátech.

 

 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688