TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  12.04.2010 09:26:03

Průzkum ACCA: Globální ekonomika opět zřetelně brzdí

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zotavení světové ekonomiky se podle zjištění Asociace profesních účetních ACCA opět zpomaluje; růst důvěry v ekonomiku zpomaluje i v Asii a Africe, střední Evropa však zůstává optimistická. Vyplývá to z pravidelného čtvrtletního průzkumu globálních ekonomických podmínek ACCA zveřejněného v pondělí.

Téměř čtvrtina dotázaných (23 procent) uvedla, že se globální ekonomický výhled zlepšuje, což je jen nepatrně lepší výsledek ve srovnání s uplynulým čtvrtletím (21 procent). Až 39 procent respondentů uvedlo, že ekonomika je na dně a bude nyní stagnovat.

Důvěra v ekonomiku poklesla. Jen třetina dotázaných vykázala nárůst důvěry. Pouze 29 procent respondentů očekává růst příjmů svých organizací, což znamená pokles o tři procentní body oproti konci roku 2009.

Finanční profesionálové také upravili svůj pohled na očekávanou dobu zotavení. Jen 15 procent z nich uvádí, že zotavení se dostaví během méně než jednoho roku. To představuje pokles o tři procenta ve srovnání s koncem roku 2009. ACCA také zaznamenala nárúst počtu extrémních pesimistů, kteří tvrdí, že zotavení bude trvat tři a více let. Uvedlo to 11,4 procent dotázaných.

Nicméně v oblasti zaměstnanosti a investic se výhledy zlepšují. Popularita vládních protikrizových opatření také mírně vzrostla.

"Za varovný signál je nutno považovat zejména zpomalení růstu důvěry v ekonomické zotavení v Asii, pacifické oblasti a Africe. Tyto regiony v minulých čtyřech průzkumech vykazovaly nejvyšší míru důvěry. Právě tyto země však nyní vykazují nižší počet obchodních příležitostí v důsledku stagnující spotřeby a zrušení některých vládních opatření," uvedla ACCA.

"Pozitivní zprávou je, že méně firem hlásí propouštění, insolvenci, nebo problémy s dostupností financování pro projekty. Na druhé straně se tato pozitiva nijak nepromítají do ekonomického sentimentu manažerů," podotkla Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko.

Ekonomický výhled ve střední a východní Evropě se již odrazil od pomyslného dna. Počet těch, kdo vidí jasné ekonomické zotavení je stejný jako počet pesimistů (přibližně 48 procent). Nicméně finanční profesionálové zde očekávají rychlejší zotavení než kdekoliv jinde na světě. Celých 54 procent uvádí, že zotavení nastane za méně než jeden rok. Ohledně očekávaných přijmů organizací finanční oddělení hlásí stagnující úroveň.

Afrika patří navzdory všemu k těm nejoptimističtějším regionům. Ve zlepšující se podmínky tam věří 79 procent finančních profesionálů. Tento postoj však provází očekávaný pokles příjmů organizací (tento index se zhoršil o čtyři procenta ve srovnání s koncem roku 2009) a předpoklad, že zotavení ekonomiky potrvá dva roky nebo déle.

V regionu Asie a Pacifik znatelně poklesla důvěra v ekonomiku. Navíc o 13 procent narostl počet těch, kdo předpovídají dlouhé zotavení za dva nebo více let. Respondenti z Asie a Pacifiku také hlásí pokles vládních stimulů pro investice a vidí riziko inflace. Vyšší provozní náklady, které můžou souviset s inflací, zde nyní hlásí o 12 procent finančních profesionálů více ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2009.

Západní Evropa ve většině indexů ACCA zaostává za zbytkem zkoumaných regionů. Plných 50 procent respondentů uvádí, že se nacházíme na ekonomickém dně a nějakou dobu zde setrváme. Jen 12 procent uvádí, že se ekonomické podmínky zlepšují.

Ekonomické indikátory se v Severní Americe v prvním čtvrtletí 2010 dostaly do kladných čísel. Ekonomické zlepšení vidí 56 procent finančních profesionálů, jen 43 procent vnímá pokles nebo stagnaci. Počet optimistů, co se rychlosti zotavení do 12 měsíců týče, je stejný jako počet pesimistů předpovídajících 24 a více měsíců do plného ekonomického zotavení. Trendy v příjmech organizací jsou v Severní Americe na stabilní úrovni.

ACCA je globální organizace sdružující profesní účetní. Působí ve více než 170 zemích a prostřednictvím sítě 80 kanceláří poskytuje celosvětově služby a podporu 140 tisícům členů a 404 tisícům studentů v jejich kariéře a celoživotním vzdělávání. Aktuálního průzkumu globálních ekonomických podmínek se zúčastnilo 1361 finančních profesionálů z 95 zemí.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.08.2021Pandemie opět brzdí čínské přístavy Export (export.cz)
14.11.2019Potvrzeno, česká ekonomika brzdí (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.08.2018Mýty o průzkumech brzdí malé a střední podniky Jana Brožková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688