TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  10.04.2010 09:30:01

Klaus: Vylepšení vztahů mezi USA a Ruskem není útok proti Česku

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vylepšení vztahů mezi USA a Ruskem rozhodně není útok na Českou republiku. V rozhovoru pro sobotní vydání Lidových novin to řekl prezident Václav Klaus.

"Nepatřím k těm, kteří vylepšení vztahů Spojených států a Ruska považují za útok na budoucnost České republiky a zemí střední a východní Evropy," řekl Klaus. Reagoval tak na výtky, mezi nimi například na slova exprezidenta Václava Havla, že je třeba "být bdělý", protože: "Putinovský režim opravdu jako kdyby dál sofistikovanějšími způsoby, než se to dělo dříve, nás pořád vnímal trošku jako svoji zájmovou sféru, své blízké zahraničí, zemi, kde jeho vliv má být větší než v zemích jiných," komentoval Havel čtvrteční summit USA a Ruska.

Na slova o tom, že se Česko po dobu summitu stalo číšníky a sluhy, je prezident alergický. Domnívá se, že je to názor politiků, kteří byli v té době upozaděni a neunesli, že se nestali hlavními aktéry setkání. Klaus tvrdí, že Praha nebyla k uspořádání této vrcholné schůzky vybraná náhodně nebo kvůli hezkému panoramatu. Česká republika je podle jeho mínění země vyspělá, stabilní, která nemá viditelné ekonomické či sociální problémy, proto si zasloužila, aby hrála tuto roli. "Druhou věcí je ta vzácná kombinace, a sice že máme velmi dobré vztahy s oběma zeměmi. V tomto směru z toho tedy Praha a Česká republika vychází dobře," řekl Klaus v rozhovoru pro LN.

V této souvislosti Klaus odmítá jakoukoliv bagatelizaci dohody START. To, že prezidenti Dmitrij Medveděv a Barack Obama si stále více rozumí, podle Klause rozhodně není "pro svět nevýhodou".

Na výtky Evropské unie, že nikdo z jejích představitelů nebyl na schůzku Medveděv - Obama pozvaný, Klaus řekl: "To, že významná akce proběhla, aniž by byla jakkoli zmíněna jakákoli z velkých zemí západní Evropy, je fenomén, který určitě stojí za komentáře. Každopádně to, že tady nikomu nechyběli, myslím, o něčem vypovídá," uzavřel Klaus.

Jitka Zadražilová, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688