TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.04.2010 13:36:21

Program TOP 09 má podporu Hospodářské komory

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Prezident Hospodářské komory (HK) Petr Kužel je spokojený s volebním programem TOP 09. Potvrdil to po pátečním jednání u kulatého stolu s vedením TOP 09.

"Odpovědi na otázky, které jsme zástupcům TOP 09 položili, mě uspokojily," řekl Kužel. Hospodářská komora souhlasí například s tím, že pokud někdo ztratí práci, je nutné mu pomoci, ale nikoli dvakrát. "To znamená, že není správné, aby někdo dostával sociální dávky a zároveň pět měsíčních platů," dodal Kužel. Podle prezidenta komory byla probíraných témat celá řada a debata byla zvláště o daních, emisních limitech a dalších tématech, která jsou pro podnikání zásadní.

"Pro nás jsou názory podnikatelů nesmírně cenné, protože jsou to oni, kdo vytváří národní bohatství," řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Přiznal, že se vyskytla témata, u nichž byly názory lehce odlišné, ale celkově bylo jednání pozitivní. "Naším hlavním cílem je, abychom podnikání zbavili nesmyslné byrokratické zátěže a abychom docílili právní jistoty, protože podnikání si zaslouží, aby systém byl průhlednější a jasnější," dodal Schwarzenberg.

"Náš program říká především to, že stát musí ekonomice nastavovat jasná, správná a srozumitelná pravidla, musí zajistit jejich dodržování a že stát se musí co nejméně plést do praktického výkonu podnikání," řekl Jan Drábek.

Z jednání vyplynulo, že cílem TOP 09 je, aby například odpověď, kterou podnikatel dostane od úřadu, byla právně závazná. "Občas se stává, že v rámci různých úřadů dochází k různým výkladům daňových zákonů, což vede k nejasnostem a právní nejistotě. Proto jsme pro vytvoření jednotného pracoviště, na jehož informace by se podnikatelé mohli spolehnout," řekl Drábek.

TOP 09 dále deklarovala, že stále je pro přijetí společné evropské měny. "Navzdory současné situaci trváme na tom, že výhody, které pro naši exportní ekonomiku euro přináší, jsou výrazně vyšší než nevýhody plynoucí z nemožnosti provádění vlastní monetární politiky," řekl Drábek.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688