TNBiz (TN.cz)
Reality  |  09.04.2010 01:00:27

E15: Developeři se houfně zbavují svých projektů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Trh zaplavily desítky developerských projektů k okamžitému prodeji, investoři a developeři, kterým krize nezpůsobila existenční potíže, mají z čeho vybírat, píše deník E15 ve svém pátečním vydání

Nejvíc se nyní nabízejí pozemky pro rezidenční výstavbu, ale dlouhý je i seznam logistických areálů, kancelářských komplexů nebo nákupních center. „Proti loňskému roku stoupl počet výběrových řízení a dražeb o sto procent. Razantní je zejména nárůst požadavků ze strany developerů na prodej projektů v různé fázi příprav,“ potvrzuje předseda představenstva dražební firmy Naxos Lubor Svoboda. Silní developeři mají denně na stole projekty o desítkách i stovkách bytů.

„Dostali jsme například nabídku na projekt izraelské společnosti Neocity. Cena za pozemek bývalého cukrovaru v Modřanech se stavebním povolením pro 257 bytů byla 155 milionů korun,“ říká šéf developerské firmy Ekospol Evžen Korec. Cena byla podle něho příliš vysoká. Kupce hledají pod silným tlakem věřitelů často majitelé komerčních areálů. Do nedobrovolné dražby poslala UniCredit Bank pozemek v plzeňské průmyslové zóně Borská poe, který patří developerské firmě AIG/Lincoln. Po dohodě s Českou spořitelnou a současnými vlastníky vyhlásil Naxos výběrové řízení na pozemek pro Obchodní centrum Brno. „Často jde o velmi kvalitní projekty. Současní majitelé se jich zbavují kvůli omezeným možnostem pro rozvoj svého podnikání nebo proto, že už se chtějí orientovat jen na pár klíčových projektů,“ vysvětluje Svoboda.

Nabídka developerských projektů k odprodeji raketově roste. Přibývá také investorů, především z řad tuzemských firem i fyzických osob, kteří hledají příležitosti. Pozemky a plány na novou výstavbu si ovšem pečlivě vybírají. Řada obchodů stále ztroskotává na rozdílných představách o ceně. Čile se obchoduje hlavně s menšími rezidenčními projekty. „Zatím jsme odkoupili dva bytové projekty v Michli a Košířích a také pozemky v Hovorčovicích u Prahy zhruba pro 70 rodinných domů,“ uvedl majitel společnosti Central Group Dušan Kunovský a dodal, že o dalších akvizicích jedná.

Aukční síň Gavlas nyní prodává pozemek s projektem na Rezidenci Michelský mlýn v Praze 4 za 53 milionů korun. „Lokalita není špatná, ale průměrná velikost bytů nám tady podle studie vyšla 121 metrů čtverečních,“ poukazuje šéf developerské firmy Ekospol Evžen Korec na častý problém plánů, které vznikaly ještě před vypuknutím krize. Za desítky milionů korun nabízejí menší developeři i pozemky v pražských Záběhlicích, Liboci, Radlicích či Zličíně. Největší bytový projekt se nyní v Praze snaží zpeněžit developerská firma Sekyra Group. V Centru Malešice ještě předloni plánovala vystavět na 650 bytů. Na prodej je i předpokládaná rezidenční část v brownfieldu Waltrovka, který vlastní česko-irská firma Red Group. „Jednali jsme, ale požadovaná cena byla zhruba dvojnásobná proti částce, již jsme ochotni zaplatit,“ zdůraznil Korec. Inzerují se také rozsáhlé pozemky pro komerční výstavbu.

Aukční síň Gavlas aktuálně nabízí více než 23 hektarů v Říčanech u Prahy za 105 milionů korun a 31 hektarů v průmyslové zóně Hladké Životice. Poradenská firma CB Richard Ellis zase zprostředkovává prodej devatenáctihektarového areálu farmaceutické firmy Teva v Brně. Společnost Naxos hledá zájemce o pozemky v průmyslové zóně v Plzni a v centru Brna. Kromě rostoucího počtu nabídek přes specializované dražebníky oslovuje hodně developerů potenciální kupce přímo. Jak potvrdil deníku E15 jeden z investorů, na prodej jsou například obchodní centra Palác Flora a Palác Pardubice izraelského developera AFI Europe.

Ten by rád odprodal i některé své pozemky pro rezidence, přestože veřejně to popírá. „AFI Europe projekty neprodává, nicméně se nebrání diskuzi o případném partnerství při realizaci nových projektů,“ sdělil ředitel AFI Europe ČR David Hay. Nenápadně inzeruje své zatím nakreslené projekty společnost Skanska. Na webových stránkách poradenské firmy DTZ nabízí pražské kancelářské budovy nejen potenciálním nájemcům, ale zařadila je zároveň mezi nemovitosti na prodej. Případů, kdy hledají developeři nájemce, ale také jen zájemce o pozemek s projektem, je podle realitních makléřů v současné době celá řada.

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688