Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Finance  |  07.04.2010 14:15:45

Investiční strategie aneb „kudy z nudy“ (7.4.2010)


Colosseum

Na světě existuje mnoho různých metod pro detekci „zajímavých investičních příležitostí“ založených na technické, fundamentální, psychologické či jakékoliv jiné analýze (za svou praxi jsme se setkali např. i s analýzou astrologickou). Žádná z nich však nefunguje tak jak bychom si asi všichni přáli. A protože trh je zcela nepředvídatelný, naše domněnky se pouze více či méně tržní realitě přiblíží.

Většina intradenních traderů zcela ignoruje fundamentální analýzu a většina fundamentálně zaměřených obchodníků zase z mnoha důvodů nebere vážně technickou analýzu. Zcela určitě je nejlepším způsobem všechny pohledy zkombinovat, a to ať již investujeme v jakémkoli horizontu. Dlouhodobě nejúspěšnější obchodníky však nalezneme převážně v řadách zastánců valuačních technik jako např. Warrena Buffetta, Benjamina Grahama nebo Michaela Steinhardta. Většina z nich se totiž nezabývá problémem, kam půjde trh zítra nebo pozítří, ale snaží se dle dlouhodobých statistik, zkušeností a fundamentálních taktik zaměřit na mnohem delší časové periody.

Podle Warrena Buffetta se dlouhodobě nejlépe osvědčil poměr mezi „total market“ (TMC) a gross national product (GNP). Tento ukazatel slouží pro posouzení celkového ocenění akciového trhu. Aplikujeme-li tento ukazatel na korporace, pak se budeme bavit o poměru mezi cenou a prodeji, tedy o P/S (price to sell ratio). Posuzování tohoto poměru se dokonce rozvinulo do samostatné obchodní strategie.

P/S v podstatě znamená, za kolik let se nechají z tržby podniku zaplatit akcie za aktuální tržní kurz, kdyby byly tržby každoročně stejné. Ideální P/S by mělo být menší než 1, maximální hodnota by neměla přesáhnout 3. Výhodou P/S je, že nepodléhá bilancím a daňovým pravidlům různým v každé zemi a nedá se upravovat. P/S navíc existuje i u mladých firem pracujících se ztrátou a je tedy pro posouzení přesnější než P/E. Rizikem u P/S je započtení nezaplacených prodejů do knih firmy, které pak hodnotu uměle zvyšují. P/S se také liší podle odvětví. Technologické společnosti mají často velmi vysoké P/S, nicméně jeho vysoká hodnota bývá vykompenzována vysokým Profit marginem.

Benjamin Graham se naopak mimo jiné věnoval poměru P/B, tedy poměru tržní ceny akcie k účetní hodnotě. Podobně jako nízké P/E je lepší i nízké P/B. Za ideální hodnoty lze považovat 0,1 až 0,9. Na druhou stranu, takto nízké hodnoty nám říkají, že investoři společnosti nevěří. Příliš vysoké hodnoty zase říkají, že majetek společnosti je přeceněn. P/B je podobně jako P/S v každém odvětví jiné. P/B dává zkreslený dojem o hodnotě akcie u podniků s odlišným zadlužením. Pomocí P/B je dobré porovnávat hodnotu akcií jen stejně zadlužených podniků. P/B je rovněž úzce svázáno s ROE. U společností s rostoucím P/B by mělo být růstové ROE. 

Tabulka několika vybraných společností s nízkými poměry P/S, P/B, PEG

Ticker

P/B

P/S

PEG

CVX

1,70

0,91

0,94

PRU

1,16

0,90

0,82

WLP

1,18

0,45

0,52

AA

1,20

0.8

1,18

AYE

1,30

1,10

1,00

AMP

1,30

1,50

0.89

ADM

1,30

0.3

0.96

AIZ

0.8

0.5

0.99

CVS

1,40

0.5

1,03

COP

1,20

0.6

0.63

CEG

0.8

0.5

1,12

GME

1,30

0.4

0.71

HIG

0.8

0.5

0.78

MRO

1.0

0.5

0.99

TRV

1.0

1,10

1,17

WPO

1,50

1.0

0.69

 

Podle našeho názoru patří do prostého ocenění rovněž PEG a P/C. Poměr P/E bychom z těchto jednoduchých indikátorů brali k posouzení až jako poslední a přiřadili bychom mu nejnižší váhu.

P/C je podobně jako P/S pravdivější než P/E pro posouzení drahosti akcie. P/C znamená, za kolik let zaplatí cash flow podniku akcie za aktuální burzovní kurz, kdyby bylo cash flow každoročně stejné. Za dobré považujeme P/C 1 až 5.

PEG je indikátor potenciální hodnoty akcie. Je proto mnohem populárnější než P/E, protože počítá s růstem akcie. Podobně jako P/E je nižší PEG pro investory zajímavější než vysoké. Opět musíme dávat pozor pro jaké období je PEG vytvořené. Může to být stejně dobře pět let jako jeden rok. Akcie s hodnotou 0,1 až 0,9 se obecně považují za levné a tedy i jako poměrně solidní výzvu k investici. Mnozí investoři pak zásadně nekupují akcie s PEG větším než 1,5.  PEG je ale podle některých názorů nespolehlivý ukazatel, počítá totiž s budoucím růstem, který projektují analytici. Pro stanovení cílové ceny dle PEG pak lze použít tento jednoduchý, ale málo známý model, kde PEG = a, EPS ttm = b, EPS forward = c. Pak c – b = d; d/b = z; a * z = y; y * c =  x USD.

Nicméně i ty nejpoužívanější a všeobecně uznávané modely (DCF, FCFE) jsou stejně tak založené na budoucích odhadovaných hodnotách. V každém případě tak vždy jde trochu o šarlatánství.

Kromě známých strategií Kup a drž, Hedging nebo Arbitráž je dále možné zmínit méně známé investiční přístupy jako Scalping, Fading, Dogs of Dow nebo Momentové obchodování.

Scalping je obchodní strategie, která se pokouší udělat mnoho malých zisků. Hlavním cílem je koupit (nebo prodat) určitý počet akcií za nabídkovou nebo poptávkovou (bid nebo ask) cenu, a pak je rychle prodat (nebo koupit) se ziskem o pár centů výše (nebo níže). Pokud jsou přísně dodržovány výstupní strategie sloužící k prevenci velkých ztrát, může se mnoho malých zisků proměnit v jeden velký.

Fading se týká shortování akcií po rychlém pohybu směrem nahoru. Obchodování je založeno na předpokladu, že akcie jsou buď překoupené, nebo že ti, kteří je kupovali již před delší dobou, budou nyní vybírat zisky. I když extrémně riskantní, může být tato strategie i velmi obohacující.

Ve strategii Dogs of Dow jde o to koupit akcie s nejlepší valuací v indexu Dow Jones Industrial Average. Konkrétně jde o výběr 10 akcií, které mají nejnižší P/E ratio a nejvyšší dividendový výnos. Hlavní myšlenkou je, že společnosti s nejnižším P/E mají v příštím roce největší potenciál pro růst. Jakousi odvozeninou je strategie Pigs of the Dow. Zde jde naopak vybrat z indexu Dow Jones 5 akcií, které v uplynulém roce zaznamenaly největší procentuální propad. V tomto případě spočívá idea v tom, že se ceny těchto akcií (prasat - pigs) budou dotahovat na ceny ostatních akcií

Tradeři zaměření na momentum trading se čistě zaměřují na jednotku společnosti, respektive akcie a na aktuální žhavé novinky nebo zprávy a reagují na krátké cenové pohyby, které jsou reakcí na zprávy a na dynamiku, kterou vytvoří. Největší aktivita těchto obchodníků je proto většinou během první a poslední hodiny obchodování, tedy v době největší volatility, kdy se momentum traders jednoduše snaží svézt na vlně nebo předpokládají (před uzavřením trhu), že zvolená vlna půjde i druhý den jejich směrem: „We go where the momentum is and that usually means the hottest high-volume news stocks and tech leaders“.

www.akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

28.11.2023Dluhopisy: Z absolutní nudy investiční hit Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
08.04.2016Buy & Hold aneb Investiční strategie, která nikdy nezastará Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688