TNBiz (TN.cz)
Finance  |  07.04.2010 02:30:01

Svoboda: Banky musely tušit, že hypotéční systém zkolabuje

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Bankovní a finanční trhy se podle lídra KDU-ČSL Cyrila Svobody bez regulace neobejdou, protože nezodpovědnost bankovního sektoru podle jeho názoru stojí za současnou hospodářskou krizí. Svoboda to řekl v rozhovoru pro agenturu Mediafax.

"Jistá míra regulace musí být, a to především v oblasti bankovního sektoru, protože původní finanční krize byla krizí chování bank. Banky prostě musely tušit, že celý hypotéční systém jednou zkolabuje," odpověděl Svoboda na dotaz, jak by postupoval při regulaci finančních trhů. "Hlásalo se, že neviditelná ruka trhu všechno zařídí. Jenže ono se ukazuje, že tomu tak není a že jistá míra pravidel zde zkrátka musí být," uvedl Svoboda.

"Hezky to říká Jan Sokol, když mluví o lidské svobodě: 'svoboda musí být něco jako hra máte sice obrovské množství prostoru pro svobodné rozhodnutí, ale existují jistá pravidla, která nemohou být porušena, protože jinak ta hra nemá smysl,'" citoval Svoboda pro ilustraci českého filosofa a bývalého ministra školství Jana Sokola. "Dnes politici citují výrok Tomáše Bati, že krize je mravní, což neznamená nic jiného, než že existují určité limity. Takže jistá míra regulace určitě být má," dodal k tématu Svoboda.

V otázce konkrétních regulačních mechanismů se Svoboda přiklání k zavedení spolurozhodování veřejné moci na rozhodování bankovního sektoru. "Je možné po bankách kupříkladu chtít, aby byly více vázány oznamovat své rozhodovací procesy. Veřejná moc by měla mít možnost nějakým způsobem komentovat rozhodování bankovního sektoru ještě před tím, než jsou tyto kroky realizovány," řekl Svoboda, přičemž tento návrh odůvodnil tím, že kdyby se některým věcem podařilo včas zabránit, mohlo by se tak předejít mnohem větším krizím v budoucnu. "Třeba my jsme tu už zažili, že stát musel očistit banky a stálo nás to všechny obrovské množství peněz. Kdyby se Česká republika v dobách raného kapitalismu chovala jinak, nemuseli jsme k těmto koncům dojít," řekl Svoboda.

Stejný postoj jako k bankám má Svoboda i k ratingovým agenturám, jejichž regulaci EU chce realizovat novou směrnicí o regulaci těchto institucí. "Regulace každopádně musí být, protože odborníci se shodují v tom, že se krizi dalo předejít. Vezměte v úvahu, že kdyby ministři v Topolánkově vládě učinili radikální opatření v roce 2008, mohli jsme si ušetřit jeden rok trápení. Česká republika s ozdravnými opatřeními přišla teprve formou Janotova balíčku, což ale bylo dávno po vypuknutí krize," dodal Svoboda na adresu bývalé vlády.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

07.04. 20:37  oběvují ameriku (udˇa)
07.04. 11:56  oběvují ameriku (udˇa)
07.04. 11:26  oběvují ameriku (Ježíšek)
07.04. 09:08  oběvují ameriku (udˇa)

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688