Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie ve světě  |  01.04.2010 13:59:38

Zelený čtvrtek – zelené futures (1.4.2010)


Akciové trhy v USA mají nasměrováno začít druhé čtvrtletí v zisku. Investoři dnes s napětím očekávají na výsledky důležitých makroekonomických ukazatelů. Stěžejními budou počáteční požadavky o podporu v nezaměstnanosti (oček. 440000) a ISM manufacturing index (oček. 57 b.), který reflektuje objem výrobní aktivity. Po ukončení dnešního obchodování budou ještě oznámeny prodeje automobilů v USA za březen (oček. 12 mil. Ks.).

 

Středeční seance skončila v mírně záporných hodnotách, především díky skutečnostem, že firmy stále pokračují v propouštění a ve snižování objemu produkce.  I přes včerejší pokles Indexy zakončily první čtvrtletí roku 2010 v černých číslech, jmenovitě Dow Jones si připsal slušných 4,1%, S&P 500 pak 4,9% a vítězem z této velké trojky se stal NASDAQ composite, který hravě překonal hranici 5% a zakončil na 5,7%.

V Evropě dnešní obchodování ovlivňuje především Index nákupních manažerů (PMI), který pro Eurozónu dopadl nad očekávání dobře – 56,6 b. a ve Velké Británii dosáhl 57,2 b. Tyto zprávy trh uklidnily a nyní jsou všechny evropské burzy v kladných číslech.

Z korporátních zpráv je nutné zmínit, že australská těžařská společnost Lihir Gold (LIHR) odmítla nabídku na převzetí od konkurenční Newcrest Mining (NCMGY), celková výše nabídky přesáhla 8,5 mld. USD a katapultovala akcie Lihiru o téměř 30% výše. Jedná se tak již od druhé odmítnutí převzetí v těžařském sektoru v Austrálii, když včera odmítla Peabody Energy (BTU) nabídku od giganta MacArthur. Tyto akce mohou značit, že potenciál tohoto sektoru je stále poměrně dost veliký.

 

Další významnou zprávou je noční zveřejnění hospodářských výsledku společnosti Research in Motion (RIMM), výrobce telefonů Blackberry. Názory trhu jsou zatím spíše smíšené, když firma zaostala za odhady ve vztahu k příjmům, naopak výhled pro následující kvartál se nezdá být nijak špatný. Následující smršť změn cen a doporučení potvrzuje rozporuplný pohled na titul. Zatímco například Credit Suisse zvyšuje cílovou cenu z 95 na 100 USD, tak Goldmann Sachs snižuje doporučení z „neutral“ na „sell“. 

 

Z komodit stojí za zmínku další růst cen ropy. Light Sweet se dnes dostala již přes hranici 84 USD a je tak vůbec nejdražší od poloviny října 2008.  Zdá se tak, že možnost zlevnění pohonných hmot je tak v nedohlednu. Zlato stagnuje – aktuální cena 1116,07 USD za trojskou unci. Cross-rate EURUSD na forexu 1,3498.

 

Aktuální stav futures: DJIA +52 bodů, Nasdaq 100 +3,25 bodů a SP 500 +5,1 bodů a odráží tak zlepšený sentiment na trhu.

 

Na konec je nutné upozornit, že dnešek je posledním obchodním dnem v USA v tomto týdnu, ovšem zítra budou zveřejněny důležité makro ukazatele z trhu práce. Především pak březnová míra nezaměstnanosti (oček. 9,7%)

 

Šimon Barczi

 

CAPITAL PARTNERS

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688