Finmag (Finmag)
Finance  |  31.03.2010 12:55:11

Bernanke chladí optimisty:

Minulý týden přinesl řadu pozitivních makroekonomických zpráv. Ministerstvo obchodu USA sice revidovalo čtvrtletní růst americké ekonomiky ve 4. čtvrtletí dolů z 5,9 na 5,6 %. Za loňský rok tak ztratila 2,4 %, letos má podle odhadu Mezinárodního měnového fondu vzrůst asi o 2,7 %. Informaci o revizi růstu hospodářství USA, ale přebil odhad analytiků, podle něhož v USA v březnu vzniklo nejvíc pracovních míst za poslední tři roky. A také zpráva, že byly dohodnuty kontury pomoci Řecku, pokud ji bude potřebovat.

Index PX pražské burzy nakonec díky silnějšímu závěru minulý týden posílil o 1,8 %, tedy o půl procenta méně než německý DAX. Dařilo se i dalším trhům, americký S&P 500 si polepšil o 0,6 %.

Věří Američané akciovým trhům?

Agentura Bloomberg uvedla, že většina Američanů promeškala výrazný růst akciového indexu S&P 500 od minima 9. března 2009. Jen tři z deseti osob, kteří drží akcie, duhopisy, nebo podílové fondy podle Bloombergu potvrdili, že je hodnota jejich portfolia vyšší než před rokem. Lépe se nevedlo ani investorům s objemem majetku přesahujícím 100 tisíc dolarů.

Představitelé pražské i České (RM-Systém) burzy před časem uvedli, že zájem o akcie projevili v době poklesu trhů noví privátní investoři. Není přitom sporu o tom, že dlouhodobě zůstávají zajímavou investicí. Je nicméně zřejmé, že řada investorů – zdaleka nejde jen o ty drobné – akciovým trhům nadále příliš nevěří. Pokud budou nedůvěra a vyčkávání pokračovat, nevěstí to nic dobrého.

Varovných předpovědí sice ubylo, přesto zcela nezmizely. Profesor Harvardské university Martin Feldstein například v rozhovoru pro televizi Bloomberg varoval, že americká ekonomika dál čelí riziku druhého poklesu. Poukazuje na vysokou nezaměstnanost a s ní spojený pokles příjmů obyvatel, který by měl vést k nižší spotřebě. Ta byla přitom v minulosti významným hnacím motorem (nejen) americké ekonomiky.

Nic není černobílé

Bill Gross, manažer největšího světového dluhopisového fondu PIMCO, v rozhovoru pro televizi CNBC nickéně uvedl, že v současné době preferuje akcie před dluhopisy. Příčinou jsou obavy z vývoje na trh dluhopisů, spojené s vysokým zadlužením řady zemí. Za výjimku pokládá Německo a Kanadu. PIMCO ostatně již v prosinci uvedlo, že hodlá investorům poprvé nabízet také akciové fondy.

Vyjádření Bena Bernankeho ovšem staví optimisty z oblak na zem. Šéf americké centrální banky Fed totiž konstatoval, že americká ekonomika zatím stále potřebuje nízké úrokové sazby. Resumé je jasné – dál se očividně obává, že je oživení ekonomiky USA křehké.

Gross se ovšem dotkl faktoru, který může akciové investory potěšit. Pokud přestanou být, což není nic nového pod sluncem, dluhopisy zajímavou investiční alternativou, kam půjdou peníze investorů? Jsou zde samozřejmě komodity. Velikost komoditních trhů je ovšem ve srovnání s akciovými nebo dluhopisovými omezená. Vyčkávat s volnými penězi má zase své meze, takže příliš dalších alternativ kromě akcií vlastně nezbývá.

Krátkodobý pohled na trhy nicméně zůstává opatrný, což se odráží i v předpovědích řady analytiků, nebo správců majetku. „Náš výhled na akciové trhy zůstává střízlivě optimistický, s větší důvěrou se díváme na středoevropský region a ostatní rozvíjející se trhy. Podobně jako u dluhopisů i zde ale začíná být větší obezřetnost na místě, píše Conseq Investment Management v měsíční zprávě investorům, jimž společnost spravuje fondy, případně jednotlivá portfolia.

V neméně střízlivém, pro zkušenější investory, nikoliv příliš objevném duchu se nesou také doporučení analytiků Citibank. Jak uvedli minulý týden pracovníci její pražské pobočky, díky předpokládanému rychlejšímu růstu a lepší demografické struktuře obyvatelstva, je třeba hledat zajímavé investiční příležitosti především na rozvíjejících se trzích.

Zatímco výhled Citi pro americké pokladniční poukázky, eurové vládní dluhopisy a japonské dluhopisy investičního stupně je negativní a pro bonitní americké a eurové firemní dluhopisy neutrální, pozitivně naopak hodnotí vyhlídky rizikových dluhopisů s vysokým výnosem (High-yield) nebo rozvíjejících se zemí.

Opět vyspělé země versus rozvíjející se trhy?

Banka hodnotí neutrálně vyhlídky amerických, evropských a japonských akcií, naproti tomu preferuje regiony Latinské Ameriky, Asie a Pacifiku a východní Evropy. Růst akcií v těchto zemích může provázet či kompenzovat vzestup inflace, což ostatně zaznělo minulý týden v diskusi na Finmagu. V ČR by mohla zůstat, jak předvídá řada makroekonomů, míra inflace nějakou dobu na únosné úrovni. Pro české investory tak mohou představovat akcie z těchto trhů zajímavou investiční příležitost. Otázkou samozřejmě zůstává zajištění proti měnovému riziku.

Dlouhodobým investorům doporučuje Citi vytvořit strategické portfolio z růstových akcií a akcií rozvíjejících se trhů, dividendových titulů (řada společností prý bude během dvou až tří let schopna znovu vyplácet zajímavé dividendy), dále do komodit a vybraných dluhopisů. V případě Číny se hovoří o možném přehřátí její ekonomiky a možném splasknutí akciové, případně dalších bublin. Hlavní ekonom pražské pobočky Jaromír Šindel nepopírá řadu potíží této země, upozornil ale, že Čína má, na rozdíl od řady jiných zemí, díky rozsáhlým obrovským devizovým rezervám, z čeho brát.

Citi doporučuje investovat především prostřednictvím fondů, což je ostatně v případě řady zemí nebo citovaných regionů cesta, jak omezit četná rizika či případná omezení pro zahraniční investory na minimum.

Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

08.06.2020Tepelným čerpadlem lze i chladit. Málokdo to využívá Jana Brožková (Bydlet.cz)
04.03.2013Čína chladí nemovitostní trh Cyrrus (Cyrrus)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688