TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  24.03.2010 20:48:01

Maloobchod nemůže čerpat evropské dotace, to se ale může změnit

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pokud by měli podnikatelé v maloobchodu a cestovním ruchu možnost čerpat dotace z EU, znamenalo by to velký posun ke zvýšení jejich konkurenceschopnosti vůči zahraniční. Mediafaxu to řekl ve středu viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Petr Vyhnálek.

Žádost o možnost zapojit se do čerpání bruselských podpor ve středu z úst představitelů svazu opakovaně zazněla na historicky prvním setkání SOCR s premiérem a českou vládou.

„Naši členové se již delší dobu cítí diskriminovaní ze strany státu,“ konstatoval Vyhnálek. Jedním z projevů diskriminace je podle něj právě vyloučení velkoobchodu, maloobchodu, ubytování a stravování z Operačního programu Podnikání a Inovace (OPPI), do kterých je českým podnikatelům z těchto oblastí zamezen přístup. V sousedních zemích, například v Polsku, ale podle Vyhnálka zejména malí a střední podnikatelé v maloobchodu dotace na svůj rozvoj z EU čerpají.

Obchodníkům také podle viceprezidenta SOCR vadí mýty vytvářené s cílem poškodit dobré jméno tuzemského maloobchodu. „Například mýtus o tom, že se v našich obchodech prodává především zboží z dovozu. Tento mýtus vznikl na základě jednoho kontrolního nákupu jedné zemědělské organizace v jednom řetězci, který ani není členem Svazu,“ zdůrazňuje Vyhnálek. Podle jeho slov naopak drtivá většina základních potravin prodávaných v tuzemských nadnárodních obchodních sítích, které jsou členy SOCR, tuzemského původu je. Dalším příkladem je podle něj přijetí zákona o významné tržní síle a jejím zneužití. „Kvůli tomu jsou v současné době vztahy mezi maloobchodem a jeho dodavateli nejhorší za posledních 15 let,“ uvedl viceprezident Svazu.

Z reakcí členů vlády ale vyplynulo, že kabinet by mohl některé požadavky svazu vyslyšet. Ministr financí Eduard Janota například přislíbil přehodnocení struktury podnikatelů, kteří mohou využít podpory v rámci OPPI. „Pokud se ukáže, že v sousedních zemích maloobchod takové podpory čerpá, dá se to u nás změnit,“ uvedl Janota.

Stejně tak ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška konstatoval, že letos poprvé vyčlenil jeho resort 100 milionů korun na podporu cestovního ruchu formou padesátiprocentního příspěvku na vytváření turistických příležitostí pro seniory či handicapované jedince. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Erika Geusse zase jeho resort připravuje revizi 99 předpisů s cílem snížit nároky kladené tuzemskou legislativou na podnikatele včetně maloobchodu, které jdou nad rámec předpisů EU.

Za obchodníky se také nepřímo postavil ministr zemědělství Jakub Šebesta, který odsoudil jakékoli praktiky očerňující kohokoli v trojúhelníku zemědělec zpracovatel obchodník.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688