TNBiz (TN.cz)
Finance  |  24.03.2010 19:59:07

FOCUS: Lídři Evropské unie budou hledat shodu ohledně řešení řeckého problému

Mediafax

PAŘÍŽ/BERLÍN/BRUSEL (MEDIAFAX) - Vedoucí představitelé Evropské unie jsou rozděleni v otázce řešení vysokého dluhu Řecka, nicméně podle posledních informací se státníci nakonec shodnou na přijatelném konsenzu. O ve čtvrtek začínajícím summitu Evropské rady informoval server Euractiv, EUobserver a agentura Reuters.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso prosazuje vytvoření evropského mechanismu, který by představoval záchrannou síť pro zadlužené země. V rámci eurozóny by vznikl nástroj pro koordinovanou akci, která by však byla spuštěna pouze v případě nouze. Postižený stát by navíc musel splnit přísné podmínky. Mezi ně by patřily i výrazné reformy na domácí scéně.

Podobný názor sdílí i komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn, který uvedl, že Evropská komise by preferovala, aby byl řecký problém vyřešen na evropské úrovni. Podle Rehna eurozóna čelí velké zatěžkávací zkoušce a její členské státy by měly přijmout rozhodnutí o ustanovení evropského mechanismu, který by mohl zajistit finanční stabilitu.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a španělský premiér José Luis Rodríguez Zapatero společně vyzvali lídry skupiny Eurogruupu, jež sdružuje země platící eurem, aby se sešli ještě před plánovaným zasedáním Evropské rady. Francouzský prezident již před časem vyzval ostatní evropské státy k solidaritě se zadluženým Řeckem. Pomoc Řecku podporuje i italský premiér Silvio Berlusconi.

Nejhlasitěji se proti pomoci Aténám stavěla německá kancléřka Angela Merkelová. Podle posledních informací se německým a francouzským diplomatům podařilo vyjednat shodu, která bude stravitelná i pro Berlín.

Podle serveru Euractiv Německo přijme plán na pomoc, pouze pokud do něj bude zapojen Mezinárodní měnový fond (MMF) a členské státy eurozóny přijmou tvrdší rozpočtová pravidla. Mezi ně bude patřit ustanovení dalších nástrojů, jež by měly předejít obdobným problémům i v dalších státech. Berlín bude prosazovat přijetí nových pravidel, i kdyby to mělo znamenat renegociaci Lisabonské smlouvy. Podle serveru EUobserver Paříž, jež se stavěla proti zapojení MMF, nakonec ustoupila ze svých pozic a dokonce souhlasila i s debatou o možnosti vyloučení státu z eurozóny.

Předseda Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet a předseda Eurogroupu Jean-Claude Juncker se staví proti zapojení MMF. Z jejich pohledu by obdobný krok vytvořil dojem, že eurozóna není schopná vyřešit své vlastní problémy.

Řecký ministr financí George Papaconstantinu uvedl, že v rámci eurozóny by měl fungovat "politický mechanismus, který zajistí stabilitu eurozóny". Ministr nadále očekává, že na summitu bude přijato "evropské" řešení řecké krize.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688