Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie v ČR  |  16.03.2010 09:15:27

ČEZ, NWR - Report ČR z 15. 3. + akciový výhled


Úvod týdne znamenal další snížení aktivity resp. likvidity. Dopoledne si burza rychle našla nižší stabilní úrovně, když index PX značně dlouho „ležel“ tři čtvrtě procenta níže. Odpoledne i následně díky „dřívějšímu“ otevření US trhů přineslo přeci jen trochu života do obchodování. Zatímco pro akcie ČEZ (-0,89 %), které se po ranním poklesu navrátily na hranici 900 , odpoledne přineslo zpět nižší hodnoty, naopak umazat všechny ztráty se podařilo ERSTE (+0,26 %), která ve Vídni začala obdobně jako již v pátek atakovat hranici 30 EUR. V závěrečné aukci navíc skočila do zisku TELEFÓNICA O2 (+0,2 %) a tak především díky těmto dvěma titulům index PX zakončil níže jen o -0,19 %. Poslední titul s nejvýraznější vahou v indexu KB (-0,52 %) navázal na páteční odpolední pokles, když se po poledni propadl až k blízkosti hranice 3800 . Za velmi nízké likvidity se odpoledne do zisku vrátil UNIPETROL (+0,79 %) a zakončil tak na novém téměř 2měsíčním maximu a vydal se tak vlastně proti cenám ropy, které se dostaly zpět pod hranici 80 USD. NWR (-0,15 %) se po optimistickém úvodu nasměrovalo na jih pod hranici 200 a až otevření US trhů, resp. závěrečná aukce znamenala návrat nad zmiňovanou hranici a minimální ztráty. Závěr pomohl dostat se dokonce do zisku akciím CETV (+0,16 %). Po downgradu se pod prodejním tlakem ocitl PHILIP MORRIS (-0,40 %), který se tak držel zpět pod hranicí 10 tis. Kč, kde tento měsíc uzavřel vůbec poprvé. I přes relativně hodně obchodů, cenové změny nepředváděl až do závěrečné aukce PEGAS (+0,52 %). Zmiňovaná aukce titul poslala na více jak měsíční maxima. Oznámená akvizice nevzbudila zájem o obchodování s akciemi KITD (+0,5 %) a ani s ostatními emisemi se obchodovalo jen minimálně, resp. s AAA (-0,36 %) i ECM (-2,3 %) se ve SPAD ani v závěrečné aukci neuskutečnil jediný obchod. Ve SPAD se zobchodovalo jen za 775 mil. , závěrečná aukce přinesla solidních 101 mil. . Svou definitivní derniéru, i když už jen na RM-Systému, si v pondělí odbyly na trhu akcie ZENTIVA, kde dochází k tzv. vytěsnění za cenu 1150 .

Pro úterní obchodování jsou k dispozici informace z polského trhu, kde vláda pokračuje v prodejích státního majetku. V minulém týdnu prodala dalších 46,7 % ve společnosti Lubelski Wegiel Bogdanka. Včera byl poslední termín na podání nabídek na koupi 50 % elektrárenské společnosti PAK a 85 % v dolech Adamov a Konin. Stát bez uvedení jmen uvedl, že obdržel nabídky. Dle polského deníku Puls Biznesu mají být mezi zájemci NWR a ČEZ. Domácí energetická společnost již dříve deklarovala zájem rozrůst se na polském trhu, takže v totmto směru se nejedná o žádné překvapení. Aniž by byly zveřejněny podrobnosti, lze očekávat, že NWR podalo nabídku pouze na doly, vzhledem k tomu, že firma deklarovala orientovat se primárně na těžební aktivity. Čekat se tak bude na další zprávy od polského státu, kde však časový harmonogram u transakcí není znám. Ohledně „konkurenčních“ společností lze uvést, že polská energetická společnost PGE (obdoba ČEZ), která loni vstoupila na trh v rámci IPO, vykázala za rok 2009 zisk 3,37 mld. PLN a hodlá z něho vyplatit na dividendách 1,31 mld. PLN (0,76 PLN/akcii). Ohledně dividend může být stále živo u společnosti ČEZ, kde sociální demokracie v čele s J.Paroubkem zopakovala zájem snížit deficit mj. zvýšením spotřebních daní na tabák a zvýšením příjmů z dividend společnosti ČEZ, pokud ČSSD vyhraje volby. Z domácích maker byly zveřejněny maloobchodní prodeje, které v lednu meziročně klesly o silných -5 %, oproti očekávanému poklesu o -2,5 %. Jedná se tak již o 16 měsíční pokles v řadě. Ze zahraničních makrodat nás čeká zejména v 11 hod. německý Index ekonomického sentimentu ZEW za březen. Večer bude na US trzích sledován výstup z měnového zasedání FED, což může následně ovlivnit směrování trhů.

Jiří Zendulka

CAPITAL PARTNERS a.s.

Tento report včetně grafu naleznete na www.stockmarket.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

04.01.2011NWR, ORCO, CETV - Report ČR z 3.1. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
06.12.2010CETV, NWR, VIG - Report ČR z 3. 12. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
16.11.2010NWR, O2, CETV - Report ČR z 15. 11. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
16.09.2010CETV, NWR, KITD - Report ČR z 15. 9. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688