TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.03.2010 08:01:14

Sněmovna v pátek projedná proplácení prvních tří dnů nemocenské a odebírání vysokoškolských titulů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Proplácení prvních třech dnů nemoci, sloučení Prahy do jednoho volebního obvodu či novela zákona o vysokých školách umožňující odebírání titulů. To mají v pátek na programu zákonodárci na své řádné schůzi Poslanecké sněmovny.

Zákonodárci by měli rozhodnout o osudu novely zákona o Praze, kterou předkládá šéf lidovců Cyril Svoboda. Ten chce zrušit možnost dělit hlavní město v komunálních volbách na více volebních obvodů. Šéf lidovců poukazuje na to, že se volby do pražského zastupitelstva konají dle zákona o volbách do zastupitelstva obcí. Podle této právní úpravy může vedení města využít možnost rozdělit město na několik obvodů. Svobody tvrdí, že současné zastupitelstvo Prahy vykonává de facto funkci krajského zastupitelstva a primátor je v podstatě hejtmanem. Politické strany pak za každý mandát dostanou v Praze příspěvek 250 tisíc korun, jako se tomu děje v krajských volbách. Ostatní kraje ale takovou výhodu při regionálních volbách nemají.

Na programu mají poslanci také vládní normu, která zjednodušuje zrušení nadačního fondu. Dosud musel být nadační fond, který vyčerpal svůj majetek a současně neměl možnost získat nový a chtěl ukončit svou činnost, zrušen až soudem v dlouhém soudním řízení. Tato pravomoc by nyní měla přejít na správní radu. Nově by nadační fondy měly mít navíc i možnost slučovat se nejen z důvodů majetkových, ale i například kvůli obdobnému účelu. Podle tohoto návrhu se nadační fondy, které se stanou majetkově silnými a mají vlastnictví nad milion korun, budou moci změnit na nadaci. Současně však by tato úprava měla zabránit vzniku nadací, které nemají jiný majetek kromě požadovaného minima a jsou tedy nefunkční.

Sněmovna by také mohla projednat návrh poslance Miroslava Opálky (KSČM) na proplácení nemocenské za každý kalendářní den a na zrušení třídenní lhůty, kdy zaměstnanec nemá na výplatu nárok. "Jedním z cílů úpravy je dosáhnout spravedlivého rozvržení," vysvětlil Mediafaxu již dříve poslanec. Změny návrhu se týkají přechodu proplácení mzdy za nemocenskou z původních proplácených pracovních dnů nebo svátků na všechny kalendářní dny. Dále tímto návrhem chce poslanec zrušit karenční třídenní lhůtu bez náhrady na plat v případě pracovní neschopnosti.

Ve druhém čtení pak čeká na poslance novela zákona o vysokých školách. Návrh socialistů má reagovat na kauzu Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Stávající úprava totiž podle jejich slov nepomýšlí na možnost odebrat titul v případě, že byl získán neoprávněně nebo podvodem. Důvodem odnětí akademického titulu by podle předkladatelů, kteří se nechali inspirovat německým právním řádem, měla být okolnost, že nebyly splněny podmínky pro udělení titulu nebo byl získán podvodně. Titul může odejmout rektor vysoké školy na základě přezkumného řízení, prováděného komisí jmenovanou pro ten účel rektorem. Jedná se o jednoinstanční správní řízení s možností podat proti němu správní žalobu.

Tomáš Paták, Pavlína Heřmánková, Denisa Šindlerová, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688