TNBiz (TN.cz)
Finance  |  11.03.2010 01:00:15

Jihočeské matky: Likvidace jaderného odpadu se spotřebitelům prodraží

Mediafax

ČESKÉ BUDĚJOVICE (MEDIAFAX) - Podle sdružení Jihočeské matky se likvidace jaderného odpadu z elektráren Temelín a Dukovany prodraží. Monika Machová Wittingerová řekla agentuře Mediafax, že podle zkušeností ze zahraničí bude likvidace stát mnohem víc, než se odhaduje.

Nejvyšší kontrolní úřad zveřejnil závěry kontroly, při které prověřoval účelnost, hospodárnost a efektivnost hospodaření Správy úložišť radioaktivních odpadů s peněžními prostředky a majetkem státu. Mimo jiné z ní vyplývá, že výše finančních rezerv na vyřazování jaderných zařízení nebude dostatečná, což může být podle sdružení Jihočeské matky do budoucna velké riziko pro státní rozpočet.

V současné době odvádí provozovatel jaderných elektráren v Česku ze zákona pět haléřů za vyrobenou kilowatthodinu. "Tato částka zahrnuje prostředky určené na nakládání s vyhořelým jaderným palivem. Vedle toho musí provozovatel vytvářet rezervu na likvidaci jaderné elektrárny, která byla stanovena státem, u elektrárny Temelín na 11,12 miliardy korun a na likvidaci elektrárny Dukovany 12,52 miliardy korun, kterou ČEZ, a. s., kalkuluje ve svých cenách elektřiny. Podle prvních praktických zkušeností s likvidací jaderných elektráren v zahraničí jsou tyto částky několikanásobně podhodnocené. Navíc, pokud by elektrárna z nějakého důvodu nebyla v provozu po celou dobu její plánované životnosti, provozovatel nestihne plánovanou částku na likvidaci elektrárny shromáždit," řekla Machová Wittingerová.

Jako ilustrativní příklad toho, jak obtížné je v dlouhodobém časovém horizontu odhadnout finanční náklady může podle sdružení sloužit německá jaderná elektrárna Niederachbach. "V roce 1978 byl odhad nákladů na její likvidaci 70 miliónů marek, v roce 1986 100 milionů marek, v roce 1987 165 miliónů marek, v roce 1992 220 milionů marek a v roceš 1995 280 milionů marek, což je čtyřnásobek původně plánované sumy. Je to také o 50 milionů marek více, než stála stavba samotné jaderné elektrárny," dodala Machová Wittingerová.

„Dnes ze všech stran slyšíme, jak velkou částkou doplácí spotřebitelé elektřiny na podporu obnovitelných zdrojů energie. Bylo by žádoucí zamyslet se konečně také nad tím, kolik budeme v budoucnu muset připlatit za likvidaci vysloužilých jaderných elektráren,“ doplňuje Monika Machová Wittingerová.

Dobrin Stojcev, stojcev@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688