TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  10.03.2010 13:41:11

Některým členům americké centrální banky se nelíbí rétorika Bena Bernankeho

Mediafax

NEW YORK (MEDIAFAX) - Některým členům americké centrální banky (Fed) se nelíbí rétorika šéfa banky Bena Bernankeho. Informovala o tom ve středu agentura Bloomberg.

Důvodem nespokojenosti některých členů bankovní rady americké centrální banky (FOMC) jsou pravidelná ujišťování centrální banky o tom, že úrokové sazby zůstanou na nízké úrovni po delší dobu. Nespokojenost s tímto vyjádřením již naznačili šéfové regionálních poboček Fedu v Dallasu, Saint Luis či v Philadelphii. Šéf pobočky za Kansas City Thomas Hoenig uvedl, že osobně by si rád ponechal "co nejširší pole možností" a proto v lednu hlasoval proti uvedení této formulace ve zprávě Fedu.

"Někteří členové rady mohou být znepokojeni, že daná fráze vytváří takové vnímání mezi veřejností i investory, že centrální banka zvýší úrokové sazby až výrazně poté, co ekonomické fundamenty takovéto zvýšení ospravedlní," komentoval situaci Mark Gertler, ekonom New York University.

Chicagský šéf pobočky Fedu Charles Evans tak v úterý ve svém projevu místo klasické fráze uvedl, že "úrokové sazby zůstanou nízké po nějaký čas," nicméně poté uvedl, že na frázi "prodloužené období" se z pohledu centrální banky nic nemění. Podle Evanse znamená "prodloužené období," tři či čtyři zasedání měnové rady, FOMC se schází osmkrát do roka.

Centrální banka přijala svoji rétoriku "prodlouženého období" během prvních měsíců roku 2008, od té doby se toto ujišťování pravidelně objevuje ve většině hodnotících zpráv Fedu.

Zprávy centrální banky jsou trhem velmi ostře vnímané, a jakákoliv změna formulací ohledně stavu americké ekonomiky či výhledu na změnu úrokových sazeb se promítá na akciové i finanční trhy.

Očekává se, že vzhledem k rychlejšímu zotavování ekonomiky USA zvýší americká centrální banka svou hlavní úrokovou sazbu dříve, než Evropská centrální banka, což by mělo mít vliv na růst dolaru vůči evropské měně. První centrální bankou ze skupiny zemí G20, která po pádu banky Lehman Brothers zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu, byla australská centrální banka.

Hlavní úroková sazba americké centrální banky je na historickém minimu nula až 0,25 procenta.

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688