TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.03.2010 09:06:06

Proces přijímání zákonů by se měl v Česku zrychlit a zefektivnit

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministr a šéf Legislativní rady vlády (LRV) Pavel Zářecký navrhl některá opatření, která by měla přispět ke zrychlení legislativního procesu, s jehož zdlouhavostí a přemrštěnou komplikovaností se Česko dlouhodobě potýká. Předlohou se bude v pondělí zabývat vláda.

Zářecký upozorňuje na to, že Česká republika je opakovaně kritizována také Evropskou komisí. Ta poukazuje na to, že Česko trvale porušuje legislativní závazky, které vyplývají z členství ČR v EU. Není totiž schopná dodržovat termíny pro začleňování evropských směrnic do českého právního systému. Evropská komise v posledním hodnocení sice uznala jistý posun v zefektivňování legislativního procesu, přesto ale poukazuje na to, že situace stále není dostatečně ošetřená.

Požadavky na plynulost zesiluje také Lisabonská smlouva, která platí od prosince minulého roku. Nová úprava zavádí přísnější finanční sankce a penále za neplnění legislativních povinností. Proti předchozí praxi může Evropská komise navrhnout uložení pokut nebo penále již při prvním předložení věci Evropskému soudnímu dvoru. Dosud čeští legislativci využívali toho, že v průběhu první fáze řízení o porušení závazků se sankce neudělovaly. K převzetí směrnice tak mnohdy docházelo nikoli v transpoziční lhůtě, ale až po jejím vypršení.

Evropský soud se přitom nedrží v udělování sankcí nijak zpátky. Například Francii udělil pokutu ve výši 20 milionů eur a k tomu 57,7 milionu eur za každý půlrok, kdy nedojde k plnému začlenění konkrétního opatření. Řecko zase bylo kvůli nerespektování směrnice o nakládání s odpady potrestáno částkou 20 tisíc eur za každý den prodlení s přijetím opatření.

Šéf vládních legislativců také zohledňuje blížící se termín voleb do Poslanecké sněmovny, které do procesu přijímání nových zákonů přinesou další komplikace.

Opatření, která Zářecký navrhuje, lze zjednodušeně rozdělit na krátkodobá a dlouhodobá. Mezi krátkodobými návrhy je nejdůležitější ten, který by zkrátil lhůtu 60 dnů pro projednání předloh zákonů Legislativní radou vlády. Zvláště u směrnic, které musí český právní řád reflektovat do několika měsíců, se jeví tato lhůta velice dlouhá.

Kromě toho by se mělo omezit nařízení provádět analýzu RIA, tedy analýzu dopadů regulace na podnikatelské prostředí. Ty jsou v případech implementačních návrhů zbytečné, protože ČR stejně nemá žádnou jinou variantu než nařízení přijmout.

Prováděcí předpisy by zároveň měly být vždy přikládány do meziresortního připomínkového řízení rovnou s návrhy zákona. V současnosti musí resorty prováděcí přepisy předkládat až tehdy, kdy se předlohou zabývá vláda.

V případě organizačních opatření navrhuje šéf LRV zajistit začlenění evropských předpisů, pokud je to možné, jediným novelizujícím zákonem, a nikoli mnohými. Dále doporučuje vládě, aby využívala možnost svolat schůzi sněmovny. Obecně by se také měla zlepšit spolupráce mezi resorty.

Z dlouhodobého hlediska by byla podle Zářeckého efektivní například změna jednacích řádů horní a dolní komory nebo ústavní omezení možnosti poslanecké zákonodárné iniciativy zvýšením potřebného počtu poslanců. V současnosti má zákonodárnou iniciativu sám za sebe každý poslanec. Nově by mohly mít zákonodárnou iniciativu jen skupiny poslanců. Jejich počet by podle šéfa LRV neměl klesnout pod 25, aby se přebujelost podávaných návrhů skutečně efektivně tlumila.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688