TNBiz (TN.cz)
Finance  |  03.03.2010 10:41:03

GE Money Bank: S půjčováním má zkušenost 82 procent Čechů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Polovina Čechů ve svém životě zažila finanční nouzi, 82 procent si zároveň minimálně jednou v životě půjčilo peníze, první půjčku přitom stihl každý druhý Čech ještě před dosažením 20 let věku. Vyplývá to z průzkumu GE Money Bank, jehož výsledky zveřejnila ve středu.

„Průzkum ukázal, že půjčování je v rámci české populace běžnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Hned 82 procent Čechů si již někdy v minulosti půjčilo peníze, ať už od přátel nebo přímo od banky,“ uvedla Monika Kubovcová, ředitelka úvěrových produktů GE Money Bank. Zároveň upozornila, že každý druhý Čech se někdy ve svém životě dostal do finanční krize. „Riziková hranice nečekaných výdajů, které vážně narušují rodinný rozpočet, se pro třetinu Čechů pohybuje v rozmezí od 10 do 50 tisíc korun, ale pro další třetinu z nás je dokonce do 10 tisíc korun,“ upřesnila Kubovcová.

Menší částky v řádu několika stovek či tisíců korun si Češi nejčastěji půjčují od svých známých nebo přátel. Naopak v situaci, kdy si potřebují půjčit vyšší sumu, se šest z deseti Čechů obrací přímo na banku. Od finančních institucí si nejčastěji půjčujeme na koupi nemovitosti, automobilu nebo na rekonstrukci či vybavení domácnosti.

Polovina dospělé populace si svou první částku půjčila již před 20. rokem svého věku. V mladistvém věku si přitom častěji půjčují muži (56 %) než ženy (46 %). Zatímco u mužů se jednalo nejčastěji o půjčku na občerstvení v restauraci (18 %), ženy si půjčovaly na vybavení bytu (20 %). „Velmi časté jsou u mužů také půjčky na auta nebo spotřební elektroniku. Naopak ženy se někdy neváhají zadlužit kvůli oblečení a obuvi,“ doplnila Kubovcová.

Přestože se životní standard většině lidí po využití půjčky nezměnil, každý pátý Čech podle výsledků průzkumu zaznamenal ve svém životě pozitivní změny. Většinou se jednalo o získání nového bydlení, vylepšení stávajícího bydlení nebo nákup osobního automobilu. Jako negativní jev spojený s půjčkou většina lidí uvádí vyšší rodinné výdaje spojené s hrazením měsíčních splátek úvěrů.

Bankovní úvěry domácnostem vzrostly v loňském roce meziročně o 11 procent na 975 miliard korun. Jednalo se o dost nižší tempo, než v období 2002 2008 (až 35 % ročně). „Důvodem je finanční krize, s ní spojená nižší ochota lidí se zadlužovat a větší opatrnost bank při půjčování,“ podotkla Kubovcová. Největší částka (554 mld. ) připadá na hypotéky, následují ostatní úvěry na bydlení (158 mld. ). Pro letošní rok očekává GE Money Bank podobné tempo růstu jako v roce 2009. Na konci roku by bankovní úvěry měly vzrůst zhruba na 1,07 bilionu korun.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688