Finmag (Finmag)
Osobní finance  |  02.03.2010 09:44:48

Letadlo, pyramida, Ponziho schéma: Jak nenaletět podvodníkům?

Neuplyne měsíc, aby se neobjevila nějaká nová úžasná investice slibující astronomické zisky. Zřejmě jim stále dost lidí věří. Přitom i laikovi by měla stačit chvilka, aby poznal, že jde o letadlo nebo jiný podobný podvod. Prakticky všechny splňují jeden nebo více z následujících znaků.

1) Vysoké výnosy, vysoké výnosy, vysoké výnosy

Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.


Podvodníci od toho nejmenšího až po rekordmana Bernieho Madoffa vždy slibují výnosy výrazně lepší než běžné investice. Neváhají garantovat ani desítky procent měsíčně. Na webu „Genius Funds“ je dokonce kalkulačka – při zadání vkladu 1000 dolarů na 1 rok s plnou reinvesticí vyplácených výnosů vyjde konečný výnos 203316 dolarů a 21 centů. Jak velká naivita je potřeba k tomu, aby jim někdo naletěl?

Legitimní podílový fond nebo jiná investice nikdy negarantuje vysoký zisk. Jednoduše proto, že jej garantovat nemůže – tečka. Zajištěné produkty někdy pevný výnos mají, ale ten potom odpovídá běžným úrokovým sazbám v ekonomice.

2) Obcházení zákona

Kdo chce v Česku přijímat vklady od veřejnosti, musí mít bankovní licenci (v případně družstevních záložen příslušné povolení). Povolení ČNB je nutné i k nabízení investičních služeb. Solidní společnost si s nakrmením úředního šimla dá práci jednoduše proto, že si nemůže dovolit riskovat poškození dobrého jména nebo dokonce pokutu.

Podvodníci se snaží paragrafy obcházet tak, že působí ze zahraniční, často z nějaké exotické země. Pokud ovšem mají nabídku psanou v češtině, zjevně je určena českým investorům. Otrlejší firmy, například Astra Invest a Company Management, se nenamáhají ani s registrací někde v Karibiku a působí přímo v ČR. V podobných případech ČNB na svém webu zveřejňuje varování, ale to už může být pro některé „investory“ pozdě.

3) Žádné podrobné informace

Dalším společným znakem pochybných firem je, že neposkytují informace o tom, jak skutečně investují, historii, zkrátka nic – jednoduše proto, že je nemají. Mohou se vydávat za experty, mohou si třeba pořídit rychlokvašný titul, ale jasně prokazatelná historie působení na finančním trhu, jakou mají zavedené finanční skupiny, se zkrátka zfalšovat nedá.

Ve většině případů o historii společnosti vypráví pouze stovky příspěvků v internetových diskuzích. Všechny zhruba v tomnhle stylu: „Je to skvělá nabídka, investuji už dva roky a výnosy dostávám pravidelně, nevěřte pomlouvačům, kteří nechápou revoluční myšlenku firmy XY“. Tyto příspěvky samozřejmě píšou účastníci ve vyšších patrech letadla, aby nalákali nové naivní oběti.

4) Průhledné maskování

Aby vyvolali zdání důvěryhodnosti, používají podvodníci rádoby odbornou terminologii a tvrdí, že peníze klientů zhodnocují na kapitálových trzích. Například notoricky známá All Property Limited má na webu cosi o obchodování na devizovém trhu. Je holý nesmysl, že by firma byla schopná klientům trvale vyplácet vysoké výnosy z devizových spekulací – jde jen o kamufláž letadla.

Jiná společnost údajně klientům v ČR nabízí „pronájem zlata“. Klient prý zainvestuje do zlata, které zůstane uloženo u firmy, a dostane pravidelný měsíční výnos. Že by alchymisté konečně přišli na to, jak vyrobit zlato z ničeho? Firma zřejmě sází na to, že zlato je v krizi hitem, takže klienti zbaští cokoliv.

Zmiňované „Genius Funds“ se zase tváří jako podílové fondy. Skutečný podílový fond samozřejmě vypadá jinak – jeho správcem je prověřená investiční společnost, která má povolení regulátora, fond má identifikační číslo cenného papíru (ISIN), banku plnící roli depozitáře atd. a zveřejňuje řadu informací – v první řadě statut fondu, v případě nabídky v ČR přeložený do češtiny, kde je mimo jiné popsána jeho investiční politika.

5) Amatérské webové stránky

Provozovatelé „Genius Funds“ si dali na designu svého webu docela záležet, ale mnoho webových stránek podvodných společností působí až zoufale amatérsky. Zřejmě doufají, že napálí pár důvěřivců a pak sbalí fidlátka, takže se jim nechce příliš investovat do kvalitní prezentace. Samozřejmě ani kancelář z mramoru a smlouva podepsaná perem z ryzího zlata ještě nezaručují, že nejde o podvod. Ale nabídka psaná kostrbatě přeloženou češtinou by měla přinejmenším vzbudit podezření.

Je možné, že nějaký opravdu sofistikovaný podvod sítem těchto pěti kritérií projde neodhalen – prostý selský rozum by ale překonat neměl. Máte zkušenosti s nějakou ze jmenovaných firem? Narazili jste na jiné podvodníky? Pojďme vytvořit encyklopedii „šmejdů“ působících na českém trhu…

Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688