TNBiz (TNBiz)
Z domova  |  25.02.2010 19:59:00

DOKUMENT: Prohlášení předsedy vlády Jana Fischera po mimořádném jednání vlády

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda na mimořádné schůzi ve čtvrtek vpodvečer ustoupila odborům a schválila návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty, podle níž se nebudou danit zaměstnanecké benefity. Agentura Mediafax vydává přepis prohlášení premiéra Jana Fischera, se kterým vystoupil po mimořádném jednání vlády.

Vláda České republiky dnes na svém mimořádném jednání schválila návrh novely zákona o DPH vypouštějící paragraf 36a, odstavec 3 písmeno d) týkající se zaměstnaneckých benefitů. K tomuto kroku se vláda rozhodla především z těchto důvodů:

1/ Před dvěma týdny došlo k dohodě poslanců, premiéra, ministra financí a reprezentace dopravních odborů o změně zákona o DPH formou podání poslaneckého pozměňovacího návrhu. Stav v Poslanecké sněmovně, který odbory považují za patový, však způsobuje, že reálně není možné tuto dohodu naplnit.

2/ Za této situace se vláda rozhodla využít mimořádného prostředku a požádat Sněmovnu o vyhlášení stavu legislativní nouze. Je to v tuto chvíli jediný nastroj, jak lze reálně zajistit, aby Poslanecká sněmovna novelu zákona o DPH včas projednala.

3/ Vláda považuje stávku jako formu nátlaku za krajní řešení a považuje proto za svoji odpovědnost udělat vše pro odvrácení takové hrozby. Hlavním úkolem této nepolitické vlády je přivést v klidu zemi k parlamentním volbám, a tento svůj úkol vláda nadřazuje nad možné politické interpretace tohoto svého rozhodnutí a snahu některých politických stran využít celou věc v předvolebním boji.

4/ Vláda očekává, že Poslanecká sněmovna rozhodne o návrhu novely zákona o DPH neprodleně příští týden ve dnech 2. až 3. března 2010 a věří, že svým rozhodnutím přispěje k uklidnění vyhrocené situace. Vláda současně vyzývá odborové svazy v dopravě, aby odvolaly pondělní stávku a vyčkaly na rozhodnutí Parlamentu České republiky.

Jan Fischer, předseda vlády ČR.

Václav Kozák, kozak@mediafax.cz

DOKUMENT: Prohlášení předsedy vlády Jana Fischera po mimořádném jednání vlády

Diskuze a názory

TOP: Akcie CZ Akcie svět Kurzy měn Komodity Zlato Bitcoin Hypotéky Tarify Energie Kalkulačka Zákony Práce Školení Počasí