TNBiz (TN.cz)
Finance  |  22.02.2010 08:56:00

Česko má rok na odvrácení bankrotu, varuje exministr Tlustý

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká republika má pouze rok na to, aby odvrátila státní bankrot. Po volbách musí být sestavena vláda, která bude ochotná prosazovat radikální reformy, jinak přijde kolaps české ekonomiky, zdůraznil exministr financí Vlastimil Tlustý.

"Buď se provedou rychlé reformy, a pak k bankrotu nedojde, nebo naše ekonomika směřuje nevyhnutelně na ledovec," řekl Tlustý.

Poslanec po vzoru prezidenta Václava Klause přirovnává řízení společnosti a státní ekonomiky k velkému parníku, který má dlouhou reakční dobu, a je u něj velmi těžké odhadnout, jak intenzivní změna kurzu je zapotřebí, aby byl efektivně usměrněn. "Česká republika ještě má nějaký prostor, jak ekonomiku zachránit, ale už toho prostoru mnoho nezbývá. Na potřebné kroky máme maximálně rok," uvedl.

Za nezbytné považuje Tlustý sestavení vlády, která bude po volbách účinná opatření ochotná a schopná prosadit. Sestavení vlády přitom bude závislé na rozhodnutí prezidenta, jenž úkolem pověří konkrétní osobu. Obvykle, ovšem ne nutně, to bývá lídr vítězné politické strany. "Už nevím, na koho spoléhat. Zbývá jenom pan prezident. Doufám, že ten po volbách přijde a řekne, podívejte se, takhle to dál nejde. Vláda musí vzniknout taková, která tyto kroky udělá. Je jedno, kdo má kolik hlasů, je potřeba, aby vládu sestavil někdo, kdo si vezme všechno na odpovědnost a nepopulární řešení, která prostě budou bolet, udělá," řekl Tlustý.

Z kritického stavu veřejných financí viní především exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a současného šéfa resortu financí Eduarda Janotu. Právě ti nebyli schopni velmi dlouho uznat, že se na Česko valí ekonomická krize, která veřejnému rozpočtu zasadila další rány. Jejich současné proklamace jsou podle Tlustého stejně lživé, protože krize podle něj rozhodně neskončí ani tento, ani příští rok. "Jsou to typické Janotovy za mlhou schované vize, které říkají, že stane-li se pět zázraků, tak bude lépe. Ale tyto zázraky se nestanou a lépe nyní nebude," konstatoval Tlustý.

Rozpočet, který Janota sestavil, označuje také za katastrofu. "Janota odmítl ušetřit korunu na chodu státu, zatížil ekonomiku vysokou spotřební daní, vyšší DPH, prosazuje posílení daňové progrese, která už nyní v podstatě existuje. Žádný z jeho kroků nezmírňuje krizi, naopak všechny jeho kroky prohlubují krizi. Neříkám, že by ministr financí mohl odvrátit ekonomickou krizi, ale nemusel by ji prohlubovat," uvedl poslanec.

Tlustý poukázal na to, že Janota svými názory a opatřeními, která realizuje, stojí někde mezi sociální demokracií a komunisty. Vůbec proto nechápe, jak ho může ODS vydávat za pravicově smýšlejícího ministra. "Janota prosazuje vysloveně levicové koncepty, které hájí sociální demokraté a komunisté, a ODS se přitom k němu hlásí jako ke svému ministrovi," upozornil na paradox Tlustý.

Janota je podle Tlustého černou ovcí kabinetu Jana Fischera, který jinak poslanec hodnotí veskrze pozitivně. "Myslím, že Fischerova vládá, zvláště premiér a někteří ministři dělají, co mohou a jsou úspěšní. V rámci tohohle týmu škodí Janota," uvedl Tlustý s tím, že právě schopná Fischerova vláda plně legitimizuje jeho rozhodnutí z jara minulého roku vyslovit nedůvěru vládě Mirka Topolánka. "Fischerova vláda je mnohonásobně lepší než Topolánkova. A abych byl korektní, tak ministr Janota je pořád lepší, než byl ministr Kalousek," dodal Tlustý.

Poslanec zdůrazňuje, že opatření, která by nyní krizi zmírnila, jsou především omezení nákladů na chod státu, daňové úlevy pro fyzické osoby, živnostníky i firmy, které by jim opět dovolily dýchat, a státní zakázky pro střední a malé české podniky, které by zaměstnaly velké množství lidí.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688