TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.02.2010 08:01:14

PRÁVO: Čtyřka vrcholných politiků procestovala loni 74 milionů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Krize nekrize, na cestovatelském úsilí vrcholných činitelů se nedostatek financí ve státní kase nijak neprojevil. Prezident, premiér a ministři zahraničí a pro evropské záležitosti absolvovali loni 118 zahraničních misí, na které bylo vyčleněno 74 miliónů korun, píše v pondělním vydání deník Právo.

Částka je skoro dvojnásobkem sumy, kterou mají k dispozici dvě stovky poslanců a 81 senátorů dohromady. Částečně za tím byla i aktivita při českém předsednictví EU. Proti předcházejícím letům přibylo cest, jejichž náklady převýšily milión korun. Loni bylo takových akcí 29. Přehled o nich i o nákladech na ně jak plánovaných, tak i skutečně již zaplacených má Právo k dispozici.

Nejdražšími cestovateli z tohoto pohledu byli premiér Jan Fischer, jehož týdenní pobyt v Mongolsku, Hongkongu, Macau a na Filipínách vyšel na 7,5 miliónu korun, a prezident Václav Klaus, jehož listopadová desetidenní cesta do Peru a Brazílie spolykala o tři sta tisíc korun méně. Jde přitom o plánované náklady, neboť účty budou chodit ještě během letoška, a je tedy možné, že náklady na obě cesty budou ještě vyšší anebo se podaří něco ušetřit, uvádí list.

Na cestovních aktivitách vrcholných činitelů se projevilo v prvním pololetí 2009 předsednictví ČR v EU. Topolánkova vláda do chvíle, než ji v květnu nahradit tým Jana Fischera, uskutečnila 41 cest, které z rozpočtu odkrojily 38 miliónů korun, což je polovina celoročních nákladů. Většina z cest mířila do Evropy, nejčastějším cílem byly Brusel či Štrasburk. Mimo evropské státy nejčastěji zamířil šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, který loni navštívil Egypt, Palestinu, Izrael, Jordánsko, Jihoafrickou republiku, Spojené státy či Omán, píše Právo.

Fischer a jeho dva ministři Štefan Füle a Jan Kohout se rozjeli do zahraničí bezprostředně po svém nástupu v květnu. Zejména Füle byl velice aktivní. Během prvních dvou měsíců ve funkci vyjel dvanáctkrát. Za hranicemi strávil ze sedmi týdnů jedenadvacet dní, během kterých projel prakticky celou EU. Do listopadu 2009, kdy opustil vládu kvůli nominaci na funkci evropského komisaře, vyjel ještě jedenáctkrát.

Premiér Fischer bude¨podle Práva nejspíš vládním rekordmanem i nadále. Během prvního čtvrtletí se mají uskutečnit jen dvě miliónové zahraniční cesty: zatímco třídenní Kohoutova mise do Libanonu a Sýrie má stát 1,25 miliónu, Fischerův pobyt ve Vancouveru na olympijských hrách spolyká 4,5 miliónu korun, a to včetně jeho zastávky při zpáteční cestě v USA.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688