TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  21.02.2010 17:27:00

Letiště Praha ruší kvůli stávce německých pilotů 30 letů (21.2.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme rozšířili o 8. a 9. odstavec s informacemi od společnosti Lufthansa, serveru tagesschau.de a tiskové mluvčí Českých aerolinií Hany Hejskové)

V době od pondělka do čtvrtka bude zrušeno 30 letů mezi Prahou a Frankfurtem a Prahou a Mnichovem; důvodem je plánovaná stávka pilotů společnosti Lufthansa. Mediafaxu to v neděli potvrdila tisková mluvčí Letiště Michaela Lagronová.

"Jedná se pochopitelně jen o předběžné informace, protože jednání mezi Lufthansou a piloty stále probíhají," řekla Lagronová s tím, že případnou kompenzaci škod by měla řešit společnost Lufthansa. První let, který bude v důsledku stávky zrušen, je pondělní let z Frankfurtu do Prahy v 09.30.

Důvodem stávky jsou neshody mezi společností Lufthansa a jejími piloty, kteří požadují zvýšení platů a jistotu zaměstnání. První jednání proběhla v pátek, ale skončila krachem. Společnost v neděli nabídla pilotům záruky zaměstnání až do roku 2012 s možností prodloužení do roku 2014, ale jejich reakce zatím není známá. Společnost však tuto záruku podmiňuje návratem k jednacímu stolu.

Piloti podle dřívějších zpráv hodlají začít stávkovat v noci z neděle na pondělí a stávku ukončit ve čtvrtek. Stávky by se mělo zúčastnit přes 4000 pilotů a společnost by měla přijít až na 100 milionů eur.

"To je velmi zapeklitá situace, protože pokud stávkují například zaměstnanci letiště, jako tomu bylo v Řecku, nenese letecká společnost odpovědnost za případné škody," řekl Mediafaxu v neděli viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. "Ale zde stávkují přímo zaměstnanci letecké společnosti, takže je obtížné posoudit, kdo vlastně nese odpovědnost. Ještě to budeme konzultovat s naším právním oddělením," dodal Okamura.

"Oficiální stanovisko AČCKA po konzultaci s právníky zní, že stávka zaměstnanců letecké společnosti nespadá mezi jevy, které společnost nemůže ovlivnit, jak jsou vypsané v Nařízení Evropské unie o společných pravidlech v letecké přepravě," řekl Okamura. "Podle nás by Lufthansa měla přesměrovat cestující na jiné lety ve stejné kvalitě, a pokud to nezajistí, mělo by cestujícím náležet taxativní odškodnění ve výši 250 až 600 eur podle počtu kilometrů," dodal Okamura s tím, že náklady na něco takového mohou být značné.

"Když si vezmete, kolik letů zajišťuje Lufthansa, přičemž v jednom letadle bývá asi 150 cestujících, a vynásobíte si to odškodněním 250 - 600 eur, může to být pro společnost opravdu velmi nákladné," zakončil Okamura.

Společnost Lufthansa na svých webových stránkách zveřejnila kontaktní linku pro cestující z České republiky +420 234 008 234. Na tomto čísle cestující obdrží veškeré informace nutné ke změně data letu, nebo mohou let zrušit a žádat zpět peníze. Podle serveru tagesschau.de je v Německu také možná výměna letenky za jízdenku na vlak či žádat o odškodnění ve výši až 600 eur, pokud nebude možnost cestovat jiným stejně kvalitním způsobem.

Na situaci v Lufthanse reagují i České Aerolinie. "Tam, kde to bude potřeba a zároveň provozně možné, budeme nasazovat letouny s větší kapacitou. Již nyní počítáme s vysláním větších letounů na linky do a z Frankfurtu, větší letadlo než obvykle poletí i do Hamburgu anebo do Mnichova," uvedla v neděli Hejsková.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688