TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.02.2010 14:18:00

ODS vidí problém v zadluženosti států, rozpočtové nekázni a ve stárnutí populace

Mediafax

BRNO (MEDIAFAX) - Podle Občanské demokratické strany (ODS) tkví ekonomický problém České republiky i dalších zemí v předlužení států, rozpočtové nekázni a neustálém stárnutí populace, která se spoléhá na státní penzijní systémy. Na sobotní ideové konferenci se na tom shodli ekonomičtí experti ODS.

"Překvapivě pro mnohé, kteří bezmezně důvěřují intervencím státu, se krize financování soukromého sektoru přelila do krize financování veřejného sektoru," komentoval rostoucí zadlužení států a problémy související s přemírou dluhopisů na trhu s cennými papíry profesor ekonomie Univerzity Karlovy a člen Ekonomické skupiny expertů při ODS (ESO) Michal Mejstřík.

Ekonomický expert ODS Martin Kocourek na to reagoval tím, že problémem České republiky je dlouhodobá rozpočtová nekázeň, kterou připsal absenci dlouhodobé rozpočtové strategie. "Navrhujeme a budeme usilovat o prosazení ústavního zákona o rozpočtové kázni a odpovědnosti," popsal Kocourek jeden z plánů ODS na udržení fiskální stability.

Mejstřík dále varoval před neustálým žitím na dluh s poukazem na to, že příjmy jsou dopředu těžko predikovatelné a nelze se spoléhat na to, že na splácení dluhů bude vždy dostatek prostředků. "Jak vidíme v mezinárodním odborném tisku, nejenom Řecko a jiné okrajové země eurozóny, ale například i Belgie si půjčovaly proti budoucím nejistým daňovým výnosům," uvedl Mejstřík.

Ve svém projevu varoval i před rostoucí rizikovou prémií státních dluhopisů, kterých je nyní na trhu přemíra, a také před tím, že evropské země mimo eurozónu budou muset potenciálním investorům intenzivně dokazovat, že jejich veřejné finance jsou v pořádku, jinak své dluhopisy budou mít problém udat. "I my jsme ovlivnitelní situací na mezinárodních finančních trzích, jakkoliv jsou zdroje domácích bank v domácí měně značné. I k nám se může přelít cena dluhopisů do nákladů obsluhu dluhu," komentoval Mejstřík možnost dopadu tohoto rizika na Českou republiku.

Dalším z diskutovaných bodů bylo přijetí eura a splnění maastrichstských kritérií (deficit rozpočtu nesmí přesáhnout tři procenta hrubého domácího produktu a státní dluh nesmí přesáhnout 60 procent HDP). "Musím ale zdůraznit, že ODS nehodlá rychle ozdravovat veřejné finance kvůli euru, ale kvůli České republice. Euro je totiž jen nástrojem k dosažení našeho cíle, kterým je naše prosperita a nezadlužovaná budoucnost," popsal cíle ODS Kocourek.

ODS předpokládá, že rozpočet s deficitem pod tři procenta HDP je možné předložit již v roce 2012 a euro přijmout v roce 2015. To je výrazně optimističtější prognóza, než uvádí ministerstvo financí, protože ministr financí Eduard Janota již dříve uvedl, že nejbližším termínem pro snížení deficitu pod zmíněná tři procenta je rok 2013 a euro by mohlo být přijato v roce 2016 nebo 2017.

Snížení deficitu je však nezbytné tak jako tak, protože Evropská komise již dříve vyzvala ČR, aby svůj deficit snížila. V důsledku toho bylo s Českem dokonce zahájeno řízení Evropské rady kvůli vysokému deficitu. Evropské instituce požadují, aby deficit byl snížen pod tři procenta HDP nejpozději do roku 2013.

Mejstřík zmínil i aktuální problém stárnutí populace, který se týká nejen ČR, ale většiny vyspělých zemí. "Nejde jenom o penzijní systémy, ale i o relativně klesající objem celkových úspor obyvatel v aktivním věku díky jejich klesajícímu podílu. Méně úspor stojí proti rostoucí potřebě financování dluhu," varoval Mejstřík.

Podle analytiků je současný penzijní systém ČR neudržitelný kvůli nepříznivému demografickému vývoji. "K okamžitému bankrotu státu nedojde jen proto, že těžiště dluhu je v relativně vzdálené budoucnosti. Ale již nynější čtyřicátníci se tohoto momentu dožijí," řekl Mediafaxu před časem strategický ředitel firmy Partners Pavel Kohout. "Až dnešním třicátníkům bude sedmdesát, stát je pošle na pastvu," předpověděl budoucnost českého penzijního systému Kohout, pokud nedojde k reformě.

Kvůli reformě penzijního systému byl již založen expertní tým při ministerstvu financí a ministerstvu práce a sociálních věcí, jehož členem je i zmíněný Pavel Kohout. Tým by měl připravit reformu českého penzijního systému, který je deficitní a dlouhodobě neudržitelný. "Vyšlo najevo, že přebytek, původně plánovaný na deset až dvacet let dopředu, zmizel. Namísto něho se objevil deficit v důsledku slabší výkonnosti ekonomiky," komentoval Kohout pro Mediafax poslední činnost týmu.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688