TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.02.2010 15:01:09

ODS je ochotna přistoupit na rozpočtový kodex, má však podmínky

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - ODS je ochotna přistoupit na rozpočtový kodex, který parlamentním stranám navrhla ČSSD, podmiňuje to však existencí ústavního zákona o rozpočtové kázni a stažením všech návrhů ČSSD, které objektivně zvyšují rozpočtový deficit, uvedl v úterý předseda ODS Mirek Topolánek.

"Občanská demokratická strana je ochotná přijmout „rozpočtový kodex“, který bude založen na širší politické shodě, ovšem za dvou podmínek," uvedl Topolánek s tím, že ODS podmiňuje přistoupení ke kodexu to, že součástí rozpočtového kodexu bude ústavní zákon o rozpočtové kázni a ODS požaduje také okamžité stažení všech návrhů ČSSD, které objektivně zvyšují rozpočtový deficit pro letošní či příští rok. "Tyto návrhy jsou totiž v přímém rozporu s artikuly, které nyní socialisté navrhují," dodal Topolánek.

Předseda ODS tak reagoval na v úterý zveřejněnou výzvu sociálních demokratů k ostatním parlamentním stranám, aby se přidali k písemné dohodě na čtyřech artikulech rozpočtové stability. Mezi artikuly patří dodržení schváleného schodku státního rozpočtu na rok 2010 ve výši 163 miliard korun. Pokud bude navrhován nový výdaj státního rozpočtu, bude vždy doprovázený přesným stanovením toho, jak bude zajištěno jeho finanční krytí, dodržení výše podílu schodku státního rozpočtu k HDP v letech 2010 až 2012 podle konvergenčního programu schváleného Fischerovou vládou a dodržení výše podílu schodku státního rozpočtu k HDP v roce 2013 pod tři procenta.

"Stabilita rozpočtu je jistě správný cíl, jen ho nesmí hlásat ten, který ji všemi svými dosavadními kroky soustavně nabourává a ohrožuje. Taková iniciativa pak vypadá spíše jako nevydařený akrobatický kousek a klaunské číslo," reagoval lídr ODS a doplnil, že pokud by to ČSSD se stabilitou rozpočtu myslela vážně, nerozcupoval by Janotův balíček. "Každého občana by jeho zatím neúspěšné návrhy stály ve výsledku dalších 6000 korun," dodal šéf občanských demokratů.

Předseda ODS na závěr upozornil na to, že pokud by Jiří Paroubek takovou dohodu s někým nakonec uzavřel, je přesvědčen, že to stejně nebude nic znamenat. "Poruší ji stejně rychle a obratně jako všechny politické dohody v poslední době," dodal Topolánek s tím, že právě proto strana požaduje splnění podmínek, které si klade.

Adriena Ružicková, ruzickova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688