TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  10.02.2010 15:21:01

ČEPS žádá o pozastavení připojování nových zdrojů energie, hrozí kolaps přenosové soustavy

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Přenosová soustava elektrické energie v tuzemsku je podle společnosti ČEPS v současnosti na hranici bezpečné hodnoty instalovaného výkonu, další zdroje ji mohou ohrozit; ČEPS varuje, že bude zdroje odstavovat z provozu. Ve středu to uvedla mluvčí ČEPS Jana Jabůrková.

"V současné době se elektrizační soustava České republiky nachází již za hranicí bezpečné hodnoty instalovaného výkonu a výkonu již schváleného k připojení ve větrných a fotovoltaických elektrárnách. Pokud sečteme realizované projekty a vydaná kladná stanoviska k žádostem o připojení, je toto číslo vyšší než hodnota přijatelná pro bezpečný a spolehlivý provoz elektrizační soustavy ČR," uvedla Jabůrková. "Pokud urychleně nedojde ke změně pravidel připojování výše uvedených zdrojů, bude ČEPS především při předcházení či řešení stavu nouze nucena tyto zdroje odstavovat z provozu. Toto by mohlo pro investory do větrných a fotovoltaických elektráren znamenat ohrožení jejich investic," dodala.

V současné době (stav k 31. 12. 2009) je do elektrizační soustavy ČR připojeno více než 600 MW výkonu větrných a fotovoltaických elektráren a kladná stanoviska žádostem o připojení těchto zdrojů v rámci celé ČR dosahují dalších 3 500 MW výkonu.

"Dopisem ze 3. února 2010 jsme požádali distribuční společnosti (ČEZ , E.ON, PRE.) o pozastavení vydávání kladných stanovisek k žádostem o připojení nových větrných a fotovoltaických elektráren," řekl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Petr Zeman. "Nelze do soustavy připojit více výkonu, než z ní lze odebrat, to nám jednoduše neumožňují fyzikální zákony," dodal.

Dalším postupem při řešení této problematiky bude vypracování nových podmínek pro připojení těchto zdrojů společně se zástupci distribučních společností.

ČEPS působí na území České republiky jako výhradní provozovatel přenosové soustavy (elektrická vedení 400 kV a 220 kV) na základě licence na přenos elektřiny, udělené Energetickým regulačním úřadem podle Energetického zákona. Udržuje, obnovuje a rozvíjí 39 rozvoden s 67 transformátory převádějícími elektrickou energii z přenosové do distribuční soustavy a trasy vedení o délce 2968 km s napěťovou hladinou 400 kV a 1371 km s napěťovou hladinou 220 kV. Společnost ČEPS je začleněna do evropských struktur. V rámci elektrizační soustavy České republiky poskytuje ČEPS přenosové služby a služby spojené se zajištěním rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektrické energie v reálném čase (systémové služby). ČEPS dále zajišťuje přeshraniční přenosy pro export, import a tranzit elektrické energie. Společnost se také dlouhodobě aktivně podílí na formování liberalizovaného trhu s elektřinou v ČR i v Evropě.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688