TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  10.02.2010 10:21:07

Policie navrhla obžalovat 26 zaměstnanců ČEZ Měření za vydírání klientů (10.2.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) navrhl státnímu zastupitelství podání obžaloby na 26 zaměstnanců firmy ČEZ Měření, kteří byli v roce 2008 obviněni z vydírání údajných černých odběratelů elektřiny. Agenturu Mediafax o tom ve středu informoval mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Původně policisté obvinili celkem 32 pracovníků z odboru Netechnických ztrát (NTZ) energetické firmy, stíhání šesti z nich zastavil státní zástupce. "Obvinění se měli podle předaného trestního spisu nezákonné činnosti dopustit ve 48 případech," poznamenal Hanták. Proto policie navrhuje státnímu zastupitelství jejich obžalování.

Podle obvinění podezřelí zaměstnanci firmy ČEZ Měření používali nezákonné metody při vymáhání pohledávek za černý odběr elektřiny. Opakovaně měli bez povolení vstupovat na soukromé pozemky, kde hledali důkazy, že lidé obcházejí pravidla pro odběr elektřiny. Odběratele, kteří se údajně snažili ČEZ ošidit s pomocí nepovolených přípojek nebo manipulací s elektroměry, pak tvrdě nutili k zaplacení vysoký pokut. I v noci je měli vyslýchat, hrozit jim trvalým odpojením elektřiny, oznámením na policii, soudy, a stupňující se vysokou pokutou v případě, že nebudou spolupracovat. Podle policie tak obvinění na dlužníky psychicky tlačili, dokud jim nepodepsali smlouvy o uznání dluhu.

U některých pracovníků ČEZ Měření našli při domovní prohlídce i policejní uniformy, včetně hodnostních označení. Ty měli obvinění používat při vymáhání vstupu na pozemky. Někteří poškození potvrdili, že oblečení zaměstnanců elektráren připomínalo policejní úbory. Podle policie vydírali v letech 2005 a 2006 odběratele na různých místech v olomouckém, moravskoslezském, středočeském a severočeském regionu.

Kauzu minulý týden připomněla videa z výcviku pracovníků NTZ, která policie zabavila při domovních prohlídkách. Kromě sebeobrany na nich procházejí zaměstnanci ČEZ téměř vojenským výcvikem, včetně tréninku střelby. V reakci na to odvolal minulý týden ředitel ČEZ Martin Roman šéfa kontroverzního útvaru kontrolorů Karla Vaniše. Jako důvod Roman uvedl skutečnost, že Vaniš nosil při sobě ve službě svou soukromou zbraň. "Přestože jde o legálně drženou zbraň, která nebyla použita a ani s ní na nikoho nemířil, pokládá šéf společnosti ČEZ za nezbytné tuto událost důkladně prošetřit," poznamenal mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. "Do ukončení šetření je Karel Vaniš odvolán z řízení oddělení netechnických ztrát a z výjezdů do terénu. Bude převeden na kancelářskou práci tak, aby byl plně k dispozici pracovníkům Policie ČR," dodal mluvčí.

Jinak ale vedení energetického kolosu s policejním vyšetřováním používaných metod ČEZ Měření nesouhlasí. Jiří Kudrnáč, ředitel ČEZ Distribuce, v minulosti zdůraznil, že pracovníci NTZ vždy postupovali legálně. „Za svými pracovníky si stojíme. Zásah ÚOOZ považujeme za naprosto neadekvátní,“ prohlásil po zahájení trestního stíhání Kudrnáč.

Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě a v případě prokázání viny jim hrozí až 12 let vězení. Nad případem dohlíží Krajské státní zastupitelství v Ostravě.

"Rozhodnutí ÚOOZ nás nepřekvapilo," reagoval Martin Pavlíček, tiskový mluvčí společnosti ČEZ. "Úřad pro odhalování organizovaného zločinu asi nemůže po 1,5 roce práce, do které investoval mimořádné množství peněz a času svých příslušníků, vyšetřování zastavit bez návrhu na obžalobu. Naše pochybnosti zvýšilo i využívání materiálů ze spisů ÚOOZ právníkem neoprávněných odběratelů elektřiny. Na základě důkladné analýzy provedené našimi právními zástupci, jsme však stále přesvědčeni, že se naši zaměstnanci vydírání nedopustili a že budou u nezávislého soudu obvinění zproštěni," dodal Pavlíček.

Michal Hrbek, Jiří Táborský, hrbek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688