TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  08.02.2010 13:31:01

ODS by neměla strašit občany státním bankrotem, myslí si Paroubek

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Občanská demokratická strana by neměla strašit občany České republiky státním bankrotem. V pondělí to uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek s tím, že i ekonomičtí odborníci vidí podobný scénář jako velice nepravděpodobný.

"Chtěl bych vyzvat ODS a TOP 09, aby přestaly strašit lidi státním bankrotem. Drtivá většina ekonomických odborníků, a to i těch pravicových, se shoduje, že České republice nic takového nehrozí," řekl v pondělí Jiří Paroubek. "Úroveň zadluženosti ukazuje, že Česká republika bude mít jeden z nejnižších schodků z celé Evropské unie. Jestliže průměr států EU je 79 %, Česká republika dosáhne na konci tohoto roku zhruba 40 %," dodal.

Ekonomiku České republiky hodnotí podle předsedy sociální demokracie velmi pozitivně i ratingové agentury. Pokud by představitelé ODS mluvili pravdu, muselo by podle Paroubka před Českou republikou zkrachovat asi 20 států EU.

"ODS vyvolává v České republice nedůvěru, strach a nejistotu. Takové strašení je nezodpovědné a škodí lidem i podnikům v této zemi," myslí si šéf sociálních demokratů.

Protože si je ČSSD vědoma toho, že je zadlužení a deficit ČR velkým problémem, představila podle svého předsedy program Cesta z krize. "My jsme představili jasný plán, který obsahuje více než čtyři desítky opatření. Jedná se například o obnovení progresivního zdanění, zvýšení daně z příjmu právnických osob o 2 procenta na 21 %, zvýšení sociálního pojistného o 1 %, zvýšení daní za tvrdý alkohol a tabákové výrobky, aukční zadávání veřejných zakázek, eliminaci korupčních praktik, audity výdajů ministerstev a zvýšení dividend ČEZ. Jen tato opatření mohou do veřejných rozpočtů přinést 66 miliard korun," vysvětlil Paroubek.

Sociální demokracie se také zavázala, že v roce 2010 nezvýší schválený schodek státního rozpočtu, který by tak měl zůstat na úrovni 5,3 % a že do roku 2013 sníží deficit státního rozpočtu pod 3 % hrubého domácího produktu.

"Bezostyšné lži Občanské demokratické strany zhoršují obraz země v zahraničí, odrazují potenciální zahraniční investory a vyvolávají nejistotu českých podniků včetně českých bank. I přes veškeré rozdíly by ochrana národních zájmů měla být tím, co je všem politickým stranám společné," dodal předseda ČSSD.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688