TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  07.02.2010 16:06:00

Fischer: Podstatnější než přijetí eura je konsolidace veřejných financí

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pro Českou republiku je primárním úkolem konsolidace veřejných financí, pokud se to ideově opírá o přijetí eura, nijak mi to nevadí. V nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to uvedl předseda vlády Jan Fischer.

Vláda by se konvergenčním programem pro vstup do eurozóny měla zabývat na svém pondělním zasedání. „Jsem rád, že je zde v této otázce alespoň elementární konsenzus. Většina politického spektra uznává, že udržení veřejných financí je naprostou prioritou,“ pochvaluje si premiér. V roce 2012 by se podíl deficitu rozpočtu na HDP měl podle něj snížit z loňských 6,6 na 4,2 procenta. „Ovšem otázka, jestli se pod tři procenta dokážeme dostat v roce 2013 nebo 2014, bude předmětem další debaty,“ naznačil.

Tříprocentní hranici pro vstup do eurozóny definují maastrichtská kritéria z roku 1992. Kromě toho nesmí celkový veřejný dluh překročit 60 procent HDP, inflace by neměla po dobu jednoho roku přesáhnout o více než 1,5 procenta průměr tří členských zemí s nejnižší inflací a dlouhodobé úrokové sazby nesmějí přesáhnout o více než dvě procenta sazby tří zemí s nejnižší inflací.

S Fischerem se shodují ekonomové Michal Mejstřík a Jan Švejnar. „Vstup do eurozóny skutečně nevnímám jako primární záležitost, hlavní je stav veřejných financí,“ ujistil Michal Mejstřík, ředitel Institutu ekonomických studií FSV UK. Zároveň upozornil, že do vážných problémů může Českou republiku dostat strukturální deficit, nikoliv dopady krize. „Musíme přijít s věrohodným řešením, které bude nastaveno na delší dobu, aspoň na tři, na pět let,“ doplnil.

Jan Švejnar, ekonom University of Michigan, je přesvědčen, že přijetí eura by bylo výhodné. „Aktuální potíže Řecka nevyplývají z toho, že jsou v eurozóně. Má problémy ve svých vnitřních institucích, které nejsou přizpůsobivé,“ zmínil Švejnar. „Řecko je malá ekonomika a pro eurozónu nebude problém ho zachránit. Horší by bylo, kdyby se do takové situace dostaly větší ekonomiky, jako Itálie nebo Španělsko. Toto nebezpečí skutečně existuje, ale zatím není příliš velké,“ míní ekonom.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688