TNBiz (TN.cz)
Investice  |  06.02.2010 15:39:00

SOUHRN: Pražská burza v týdnu ztratila sedm procent, NWR dokonce 13,1 procenta

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Po lednovém posílení (+5,32 %) prožila pražská burza velmi nevydařený týden, index PX během něj umazal rovných sedm procent. Nejhůře si vedlo těžební NWR (-13,11 %, 173 ), naopak nejmenší ztráty utrpělo realitní Orco (-0,30 %, 165,50 ), posílit nedokázal ani jediný titul.

Až do středy přitom tak velkým ztrátám nic nenasvědčovalo, za první tři dny PX přišel o zanedbatelných 0,21 procenta. Ve čtvrtek (-3,32 %) a v pátek (-3,60 %) si to ovšem vynahradil. Tak vysoké propady utrpěl naposledy 2. září 2009 (-4,04 %).

„Je to potřeba nahlížet v souvislostech. V posledních dvou týdnech byla nálada na trzích v porovnání s předchozími měsíci poměrně špatná. Začátkem tohoto týdne především v USA krátkodobě zapůsobil efekt příznivého HDP a také ISM v průmyslu,“ uvedl pro agenturu Mediafax Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus. Nyní podle něj znovu došlo na témata, která v poslední době hýbou trhy. Jednak to jsou fiskální problémy v řadě evropských zemí (Řecko, Španělsko), jednak obavy z regulace bank. Nervózní nálada s vysokou volatilitou by podle Hatlapatky měla v nejbližší době pokračovat. „Investoři nevědí, jestli ty vysoké nárůsty z loňského roku byly přehnané nebo naopak opodstatněné,“ míní analytik.

Největším týdenním propadákem byly akcie těžební NWR (-13,11 %, 173 ). Ukázalo se, že v lednu svoje tempo poněkud přepálily. Ještě ve středu uzavřely v blízkosti hodnot ze začátku října 2008, od začátku roku posilovaly o více než čtvrtinu.

Jenže poté společnost zveřejnila výhled těžby a cen uhlí pro letošní rok. Se sníženou cílovou cenou poté přispěchala Bank of America. „Ta přitom patřila k největším optimistům na tento titul,“ připomněl Jiří Zendulka, analytik společnosti Capital Partners. Z původních 8,75 GBP bylo najednou pouze 7,50 GBP (cca 222 ). „NWR je kapitola sama pro sebe. Na trhu proti sobě stojí dva tábory analytiků. Ti tuzemští mají cílové ceny nastavené poměrně nízko. Pak tady ovšem byly velké globální investiční banky, jejichž cílové ceny se pohybovaly až kolem 300 korun. Tyto instituce teď poznaly, že situace až tak růžová není,“ upozornil Hatlapatka. NWR jen ve čtvrtek umazala výrazných 13,05 procenta. Tak vysokou denní ztrátu utrpěla naposledy 14. října 2009 mediální CETV (tehdy -13,36 %).

Během posledních pěti obchodních dní se vůbec nedařilo rovněž CETV (-9,99 %, 500 ), Komerční bance (-8,26 %, 3 500 ) a Erste Bank (-7,01 %, 674 ). Zatímco Komerční banka uzavřela na tříměsíčním minimu, Erste byla takhle nízko naposledy před půl rokem. Naopak relativně nejlépe si vedly realitní Orco (-0,30 %, 165,50 ), tabákový Philip Morris (-1,58 %, 9 650 ) a textilní Pegas (-3,01 %, 435,50 ). Ten ještě ve středu zakončil v blízkosti svého tříměsíčního maxima.

Index PX zakončil týden na úrovni 1094,3 bodu a je nejníže od 4. srpna 2009. Od začátku roku ztrácí 2,06 procenta. Během tohoto období si nejvyšší zisky připsaly CETV (+11,88 %), Philip Morris (+9,71 %) a NWR (+7,05 %). Naopak nejhůře jsou na tom Komerční banka (-10,62 %), VIG (-6,63 %) a burzovní nováček KIT digital (-4,99 %).

Podle Milana Vaníčka, hlavního analytika společnosti Atlantik FT, bude nervózní obchodování pokračovat i v příštím týdnu. „Nervozitu budou přiživovat nepříznivé zprávy ohledně potenciálních dluhových problémů některých států a také lehce negativní zprávy z makroekonomického prostředí, které prozatím nepodporují myšlenku rychlého ekonomického zotavení, které někteří analytici očekávali,“ předpokládá Vaníček. „Je patrné, že investoři stávající situaci vnímají negativně a postupně se snižuje ochota podstupovat riziko, což se projevuje na cenách jednotlivých aktiv včetně akcií, které jsou pod tlakem,“ dodal.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688