TNBiz (TN.cz)
Bydlení  |  04.02.2010 10:16:02

Rekordní počet lidí čeká letos zvýšení úroků z hypotéky, refinancováním mohou ušetřit desítky tisíc

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Přibližně 50 tisícům klientů tuzemských bank skončí letos podle odhadů Fincentra období fixace úrokové sazby hypotečního úvěru; rozdíl ve splátkách může činit i několik tisíc korun měsíčně. Snížit splátky pomocí refinancování hypotéky využívá v Česku velmi málo lidí, uvedlo ve čtvrtek Fincentrum.

Po skončení období fixace může úroková sazby hypotečního úvěru u hypoték uzavřených v roce 2005 vzrůst až o dva procentní body, rozdíl ve splátkách může činit i několik tisíc korun měsíčně.

Zmíněných 50 tisíc klientů čerpalo v minulosti hypotéky, jejichž souhrnný objem v současnosti činí 70 miliard korun. Odhady zahrnují fyzické osoby, které čerpaly hypotéku na financování bydlení. "Pokud bychom do odhadů zahrnuli také neúčelové úvěry - takzvané americké hypotéky, zvýšil by se počet klientů s končící fixací na 58 tisíc a objem potenciálně refinancovatelných úvěrů na přibližně 80 miliard korun," uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Podle dosavadních zkušeností využívá možnosti refinancovat svou hypotéku přibližně 15 procent veškerých klientů, kterým končí období fixace. Dalších 15 procent klientů na konec fixace alespoň myslí a pokusí se využít při jednání s bankou o úrokové sazbě na další období fixace i pohrůžky, že přistoupí k refinancování u konkurence.

"Alespoň hrozba přechodu k jiné bance pomáhá podle zkušeností finančních poradců Fincentra k tomu, že klienti získají znatelně lepší úrokovou sazbu než klienti, kteří pouze přistoupí na první návrh nové úrokové sazby zaslaný bankou na konci období fixace," doplnil Rajdl.

"Celá řada klientů bohužel vyčkává na konci fixace na nabídku banky. Pokud však přijdou nové podmínky od banky dva až tři týdny před koncem fixace, není v silách klienta během takto krátké doby vyřešit případné refinancování," uvedl Petr Stuchlík, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Fincentrum.

Fincentrum radí klientům bank, kterým končí fixace úrokových sazeb, aby kontaktovali banku tři měsíce před skončením pevně stanovené úrokové sazby. "Budou tak mít čas na porovnání nabídky s konkurencí a další jednání. První nabídka banky je často sestavena s dostatečnou rezervou pro další jednání," upozorňuje Fincentrum. Klienti by s tím měli počítat a nebát se jednat o nižší sazbě. Fincentrum také varuje před zdržovacími manévry bank, kvůli kterým může klientovi utéct možnost refinancování u konkurence. "Na druhou stranu nelpěte na vítězství za každou cenu pokud je sazba nejlepší konkurenční nabídky od nabídky vaší banky výhodnější do výše 0,5 % a banka vám vychází vstříc, neměňte dobré služby za pár desetin úrokové sazby berte na vědomí i ostatní podmínky," uvedla zpráva Fincentra.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688