Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  03.02.2010 09:46:00

Unipetrol: Komentáře k výsledkům za 4Q09 - slabé provozní výsledky

Unipetrol zveřejnil včera po zavření trhu údaje o provozní výkonnosti za 4Q09 (Trading statement). Výsledky neskýtají žádné výraznější překvapení, co se provozní výkonnosti (marží) týká (Unipetrol průběžně informuje analytiky). Rafinérské marže zůstaly prakticky na úrovni 3Q09 a dosáhly ve 4Q09 1,38 USD/barel (1,31 USD/bbl za 3Q09). Pozitivní pro vývoj rafinérského segmentu bylo rozšíření diferenciálu Brent/Ural na 0,68 USD/barel (po pouze 0,45 USD/barel za 3Q09), k historickým průměrům je však stále velice daleko. Celková poptávka po palivech klesla vlivem sezónnosti (očekáváno) a celkové prodeje rafinérského segmentu tak dosáhly 746 kt (-10 % q/q, -5 % r/r). Pozitivně by se na výkonnosti měl projevit efekt přecenění zásob. V petrochemickém segmentu klesly prodeje na 444 kt (-4 % r/r, +21 % r/r). Marže z výroby olefinů zůstala prakticky na úrovni 3Q09 a dosáhla tak 240 EUR/t. Marže z polyolefinů dosáhla 251 EUR/t (+2 % q/q). Pozitivně by se měl na výsledku petrochemie projevit prodej volných emisních povolenek, který zvýší EBIT za 4Q09 o 300 mil. . V maloobchodu (Benzina) zůstaly jednotkové marže prakticky na úrovni předchozích kvartálu (vysoká úroveň). Poptávka klesla vlivem sezónnosti na 122 kt (-9% q/q, -2% r/r). Na výsledcích by se mělo pozitivně projevit snižování provozních nákladů. Celkově jsme očekávali, že prodané objemy produkce (zejména v rafinérském segmentu) by mohly být mírně vyšší.
Představenstvo Unipetrolu odhaduje, že vykázaný EBIT skupiny Unipetrol bude za 4Q09 pravděpodobně záporný a zároveň lepší než EBIT vykázaný skupinou Unipetrol za 4Q08 (ztráta 1,3 mld. ), ale horší než za 3Q09 (zisk 5 mil. ). To, že bude výsledek Unipetrolu za 4Q09 horší než za 3Q09 není pro nás překvapivé, protože jsme očekávali, že vlivem sezónnosti dojde k poklesu objemů a také marže zůstaly v průběhu 4Q09 relativně slabé (avšak blízko úrovni 3Q09). Očekáváme, že trh bude reagovat zejména na výhled představenstva, který nebude dle našeho názoru brán jistě pozitivně, protože i přes pozitivní jednorázovou položku (prodej emisních povolenek) bude Unipetrol ve 4Q09 ve ztrátě. Slabé zůstanou výsledky rafinérského segmentu, které dle našeho názoru potáhnou Unipetrol ve 4Q09 do ztráty na úrovni EBIT.

Petr Novák

Management společnosti očekává, že provozní zisk skončí v mínusu, sice výše než v 4. kvartálu 2008 (-1,3 mld. ), avšak níže než v 3. kvartálu 2009 (+5 mld. ). Rafinérský segment zůstává nadále pod tlakem kvůli nízkým rafinérským maržím a nízkým objemům. Petrochemické marže se mezičtvrtletně také snížily, ačkoli segment retailových zákazníků pokračuje ve vykazování silných údajů jako ve 3. kvartálu 2009. Společnost v roce 2009 očekává příjem okolo 300 mil. za prodej povolenek CO2. (Unipetrol)

Výsledky za 4. kvartál 2009 zatím neukázaly zlepšení v sektoru zpracování ropy, ačkoli objemy a marže stagnovaly či dokonce mezikvartálně mírně klesly. Skutečnost, že provozní zisk klesl do mínusu, je bezesporu negativní signál vzhledem ke skutečnosti, že většina trhu očekávala zlepšení. Výsledky za leden byly více povzbudivé pro sektor zpracování ropy, ale výsledky za 4. kvartál pravděpodobně negativně ovlivní cenu akcií Unipetrolu.

R. Kramule

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688