TNBiz (TN.cz)
Finance  |  01.02.2010 11:50:31

Ernst & Young: Primární úpisy akcií letos nejvíce ovlivní vývoj čínské ekonomiky

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Rozvoj primárních veřejných nabídek bude v letošním roce úzce souviset s vývojem čínského hospodářství, rozvojem technologického odvětví a soukromým kapitálem. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young, jehož výsledky firma uveřejnila v pondělí.

Výzkum prováděla mezi více než 300 institucionálními investory zaměřenými na trhy a průmyslová odvětví, která v následujících měsících nejvíce ovlivní trh s primárními úpisy akcií (IPO).

Nejrychleji se podle průzkumu zotavují trhy IPO v rozvíjejících se ekonomikách, podle 75 % respondentů si nejlépe vede Čína, dále pak Indie (57 %), Brazílie (51 %), USA (31 %) a Singapur (30 %). Pokud jde o vyspělé trhy, jako jsou Velká Británie, Austrálie a Německo (shodně po 57 %) či Kanada (62 %), investoři věří v jejich opětovné oživení mezi prvním čtvrtletím 2010 a druhým čtvrtletím 2011. Překvapivě mnoho investorů na významných trzích, konkrétně ve Francii a v Japonsku až 42 %, pak pokládá návrat k prosperitě za reálný v časovém horizontu přesahujícím 18 měsíců.

"Na pražskou burzu cenných papírů (BCPP) budou podle našeho názoru v roce 2010 uvedeny akcie nejméně jedné až dvou firem. S největší pravděpodobností zaštítěné fondy soukromého kapitálu, které se touto cestou budou snažit alespoň o částečné ukončení svých investic," uvedl Peter Wells, partner oddělení transakčního poradenství společnosti Ernst & Young v České republice.

"Na rok 2008 plánovala primární úpis akcií celá řada společností, byly však nuceny svůj vstup odložit kvůli propadajícím se akciovým trhům v průběhu posledních čtyř měsíců roku 2008. Díky zlepšující se situaci by trh mohl být na transakci IPO připraven ve druhém čtvrtletí 2010," řekl Wells. Zároveň však podle něj zůstává otázkou, zda celkový objem primárních veřejných nabídek na pražské burze do budoucna výrazně poroste. "Podnikatelské subjekty v České republice výhodám IPO stále plně nedůvěřují a upřednostňují transakce formou obchodního prodeje," vysvětlil Wells. Ovšem už 25. ledna na parket BCPP vstoupily akcie technologické společnosti KIT digital, v letošním roce se přidají ještě akcie ČSOB. Hovoří se také o sázkové společnosti Fortuna. Podle nedávného vyjádření šéfa BCPP Petra Koblice pro agenturu Bloomberg pražská burza vedle výše zmíněných společností registruje zájem dalších pěti firem o vstup do hlavního obchodování.

Celkem 49 procent investorů je přesvědčeno, že k celosvětovému oživení trhu primárních emisí dojde především díky technologickému odvětví, následovanému finančními službami (43 %), zpracovatelským průmyslem ropy a zemního plynu (38 %), těžbou rudy a výrobou kovů (35 %) a odvětvím spotřebního zboží a maloobchodu (32 %). "Trh s primárními úpisy akcií obvykle táhnou vzhůru právě technologické společnosti, u nichž investoři vidí potenciál dalšího růstu," doplnil k tomu Wells. "Zájem investorů o těžební a ropné koncerny se dal očekávat, uvážíme-li rostoucí ceny aktiv těchto podniků, spíše nás překvapila orientace na sektor finančních služeb. Je ovšem pravda, že i toto odvětví se již začíná stabilizovat."

Společnost Ernst & Young prováděla průzkum na podzim 2009 prostřednictvím online dotazování 305 zástupců podniků z USA, Asie, Latinské Ameriky a Evropy. Více než polovinu respondentů představovali správci majetku z investičních, společných a penzijních fondů a fondů pro správu soukromého kapitálu a zástupci bank. Studie se týkala jejich názorů na zotavení trhu s primárními úpisy akcií a faktorů, které je ovlivňují při rozhodování o investicích do transakcí IPO za daných hospodářských podmínek.

IPO (Initial Public Offering) je vžitý termín pro primární veřejnou nabídku akcií spojenou se vstupem na burzovní trh. Jde o vstup firmy na burzu, díky kterému se začnou akcie firmy obchodovat na trhu cenných papírů. Důvodem k provedení IPO může být buď navýšení kapitálu, prodej části akcií v držení původních vlastníků, nebo, dokonce nejčastěji, kombinace obou uvedených procesů. Investoři zase získají záruku likvidity vložených prostředků, jelikož veřejně obchodovatelné cenné papíry jsou na burze rychle a snadno zpeněžitelné.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688