TNBiz (TN.cz)
Cestování  |  29.01.2010 14:36:12

Pojišťovna Generali ruší pojištění proti úpadku pro cestovní kancelář Sunny days

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pojišťovna Generali ruší pojištění proti úpadku pro cestovní kancelář Sunny days; smlouva platí do 31. ledna letošního roku, ale prodloužena nebude kvůli špatné finanční situaci cestovní kanceláře. Mediafaxu to v pátek potvrdil tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka.

"Vyhodnocení cestovní kanceláře vždy provádíme z finančních výsledků za poslední tři roky. Děláme to tak u všech cestovek," uvedl Cívka. "Smlouva se Sunny days platí do 31. ledna a na základě analýzy finanční situace této cestovní kanceláře jsme se rozhodli smlouvu neprodlužovat. Bližší informace vám k tomu bohužel poskytnout nemohu," dodal mluvčí pojišťovny.

Vyjádření CK Sunny days se zatím nepodařilo získat. Podle spojovatelky nikdo kompetentní není přítomen a na mail dosud nikdo nereagoval.

"Především to však nemusí znamenat zánik Sunny days," prohlásil mluvčí a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. "Možností dalšího vývoje je celá řada. Například majitelé Sunny days jsou Tunisané a v Tunisu mají nasmlouvané velké množství cenově velmi výhodných kapacit, takže tyto kapacity mohou bez problému přeprodávat jiným cestovním kancelářím, na což pojištění nepotřebují," uvedl Okamura.

"Dále je třeba říci, že problém není v tom, že by Sunny days neměl kdo pojistit, ale jde o cenu. Důvěryhodnost Sunny days zřejmě klesla, takže ta cena za pojištění může být dvakrát až třikrát vyšší, to je ten hlavní problém," řekl Mediafaxu viceprezident AČCKA. "Sunny days je jednou z největších cestovních kanceláří na našem trhu, takže je nepravděpodobné, že by úplně zmizela. Vždyť v loňském roce měli 50 000 klientů, to rozhodně není špatný výsledek," řekl Okamura.

Mluvčí AČCKA dále uvedl, že klienti, kteří mají nakoupeny zájezdy u této cestovní kanceláře, se o své peníze bát nemusí, protože díky novele zákona se pojištění neváže k datu realizace zájezdu, ale k datu sjednání. "I kdyby Sunny days zítra ohlásila bankrot, tak lidem, kteří mají nasmlouvané zájezdy, Generali jejich peníze vrátí. Stejná situace se týká klientů Sunny days, kteří jsou teď v zahraničí - i o ně by se musela Generali postarat," uklidnil klienty Sunny days Okamura.

Z variant vývoje, pokud Sunny days nesežene pojištění proti úpadku, bez něhož CK nelze provozovat, vidí Okamura jako nejpravděpodobnější tu, že Sunny days bude přeprodávat své ubytovací kapacity. Jako další varianta se nabízí, že majitelé prostě Sunny days uzavřou a budou pokračovat pod jiným názvem. "A nakonec tu máme velmi jednoduchou možnost, že se stanou z cestovní kanceláře cestovní agenturou, protože podle našeho zákona je cestovní kancelář koncesovaná živnost, na kterou musíte mít pojištění a všechny náležitosti, zatímco cestovní agentura je volná živnost, na kterou nepotřebujete kromě kolku prakticky nic," nastínil možný vývoj Okamura.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688