TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  27.01.2010 03:00:11

Ostravský soud rozhodne o právech minoritních akcionářů ArcelorMittal

Mediafax

OSTRAVA (MEDIAFAX) - O právech minoritních akcionářů ArcelorMittal Ostrava, kteří požadují zrušení rozhodnutí červnové valné hromady hutní firmy, bude ve středu ve 13 hodin rozhodovat Krajský soud v Ostravě. Agentuře Mediafax to sdělil předseda soudního senátu Petr Hampel.

"Ve středu vynesu v kauze rozhodnutí," uvedl Hampel.

Žalobu minoritních akcionářů na majoritního vlastníka hutní firmy ArcelorMittal začal Krajský soud v Ostravě projednávat 20. ledna. Skupina minoritních akcionářů, kteří drží 2,5 procenta akcií, se žalobním návrhem domáhají zrušení toho bodu usnesení valné hromady konané 18. června 2009, který se týkal rozdělení zisku. Zisk po zdanění za rok 2008 činil v ArcelorMittal 4,9 miliardy korun. Pět procent z něj rozhodla valná hromada dát do rezervního fondu a zbytek do nerozděleného hospodářského výsledku minulých období. Z něj pak ostravská hutní firma půjčuje peníze za nízký úrok zahraniční společnosti, jejímž stoprocentním vlastníkem je majoritní vlastník ArcelorMittal Ostrava Lakhsmi Mittal. Půjčka už podle žaloby dosáhla částky 600 milionů dolarů.

"Pan Lakhsmi Mittal se v České republice chová jako kolonizátor v 19. století v koloniích třetího světa," řekla u soudu advokátka žalobců Klára Veselá-Samková s tím, že v žalobě nejde jen o peníze minoritních akcionářů, ale také o dodržování právního standardu v České republice, které má podle Samkové zásadní dopad na obyvatelstvo celé České republiky. Advokátky žalobců tvrdí, že Mittal porušuje v České republice Úmluvu o ochraně lidských práv, podle které má každá fyzická osoba právo pokojně užívat svůj majetek a nemůže ho být zbavena jinak než ve veřejnoprávním zájmu. Podle jednoho článku Ústavy České republiky je Úmluva dokument nadřazený českým právním předpisům, které podle Samkové nedostatečně chrání minoritní akcionáře.

"V tomto případě navíc jde o obchodně právní vztah, takže soud ho musí posuzovat nejen podle obchodního zákoníku, ale také podle toho, jaké jsou obvyklé zvyklosti a jaké platí obvyklé standardy, které se majoritní akcionář zavázal dodržovat," řekla Samková s tím, že pokud se minoritní akcionáři nedovolají ochrany u krajského soudu, budou se jí domáhat u dalších soudních instancí. Nevylučují ani žalobu státu, který odpovídá za škody vzniklé neexistující právní úpravou. Samková dále upozornila, že tvrzení vedení společnosti, že ArcelorMittal disponuje tak kvalitním technickým vybavením, že nemá do čeho investovat, je nepravdivé. "Opak je pravdou," řekla Samková.

Jak uvedl jeden z minoritních akcionářů Jiří Psota, za dobu, co je Mittal vlastníkem majoritního podílu akcií, tedy od roku 2003, huť ani jednou nevyplácela dividendy nebo tantiémy. Podle Psoty se tak minoritním akcionářům jejich investice nejen nijak nevrací, ale systémem půjček, které jsou jen vyváděním zisku ze společnosti, se navíc znehodnocuje. Minoritním akcionářů ale také vadí, že majoritní vlastník peníze půjčuje do firem mimo Českou republiku a v ostravské společnosti téměř neinvestuje. Ze zisku firmy ArcelorMitttal tak netěží všichni akcionáři podle svého podílu, ale pouze majoritní vlastník. Huť je přitom jedním z největších znečišťovatelů ovzduší v Moravskoslezském kraji a podle Psoty by proto potřebovala řadu zejména ekologických investic.

Právník ArcelorMittal Ostrava David Iliczyszyn konstatoval, že soud se v souladu se žalobou může zabývat pouze platností usnesení valné hromady s tím, že pokud byli minoritní akcionáři kráceni na svých právech akty mimo valnou hromadu, mají možnost se domáhat svých práv prostřednictvím dalších soudních sporů, které by se týkaly těchto konkrétních případů.

Podle Samkové může mít rozhodnutí soudu zásadní vliv na jednání všech minoritních akcionářů v České republice a na posuzování dalších podobných případů. Pokud by stát nedokázal minoritní vlastníky ochránit, byl by to podle Samkové v mnoha směrech špatný signál. "V době, kdy jsou lidé vzhledem k diskusím o důchodové reformě vyzýváni, aby převzali odpovědnost za svoje zajištění na stáří, považují mnozí za vhodné investovat svoje prostředky do cenných papírů, u kterých je oprávněný předpoklad, že jim přinesou určitou míru zisku, a tím i sociální zabezpečení. Případ hutní firmy ArcelorMittal ukazuje, že takoví zodpovědní jedinci mohou naopak být za svoje jednání penalizováni, když jejich majetek bude fakticky vyvlastněn majoritním akcionářem. To, zda soud poskytne ochranu minoritním akcionářům před zneužíváním postavení majoritního vlastníka, proto může mít vliv i na tak zdánlivě odlehlou oblast, jako je systém sociálního zabezpečení v České republice," uvedla Samková.

Ivana Gracková, grackova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

27.01. 09:26  V KOLÍK!? (Dave)
27.01. 09:16  V KOLÍK!? (POLNÍ SOUD PRO POVINNOSTI)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688