Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie v ČR  |  26.01.2010 09:17:59

VIG, ERSTE - Report ČR z 25. 1. + akciový výhled


Pondělní obchodování nakonec přineslo alespoň částečnou korekci pátečního propadu. Úvod vypadal již jen krátce pesimisticky a index z „červených“ čísel zamířil výše. Po poledni se dotkl i hranice 1200 bodů, nakonec uzavřel výše o +0,95 % na 1194,7 bodech. Obdobně jako v pátek „tlačily“, tak tentokrát k růstu pomáhaly banky. Výrazněji se dařilo pomáhat zejména ERSTE (+1,69 %), která si připisovala i více jak 3 %, odpoledne však o polovinu zisků přišla. Konkurenční KB (+0,52 %) se usadila stabilně v dohledu hranice 3900 . Obdobně jako ERSTE se přes den dařilo akciím NWR (+1,78 %), které sice také o část zisků přišly, dokázaly ale udržet hranici 200 , nehledě na nevýrazné směrování komodit. Podporou byl další upgrade, tentokrát od ING. Akcie ČEZ (+0,44 %) na tom nebyly až tak dobře, když volatilní průběh mohlo ovlivňovat naopak stále negativní aktualizované doporučení od zmiňované ING. Nad hranici 10 tis. Kč se za přetrvávajícího zájmu, navrátil PHILIP MORRIS (+2,43 %). Naopak příliš se stále neobchoduje se stagnujícími akciemi PEGAS (+1,14 %). Ještě hůře jsou na tom stále developeři, když ORCO (-1,2 %) po akciích AAA (-0,62 %) bylo jinak jedinou klesající emisí. Z negativního téměř 1 % otevření se postupně vzpamatovaly akcie TELEFÓNICA O2 (+0,65 %), které tak prakticky vyrovnaly své čtvrteční letošní maximum. Celkové objemy obchodů ve SPAD klesly na 1,13 mld. , závěrečná aukce přispěla 68 mil. . Zajímavostí dne byl jistě nový titul na BCPP akcie společnosti KIT digital, které poměrně překvapivě zahájily silným růstemnad hranici 220 , přestože titul na trhu v USA v pátek zakončil na necelých 194 . Teprve s přibývajícím časem se cena stávala „reálnější“ a akcie nakonec zakončila na 197 , když se uskutečnily obchody za cca 6 mil. . Titul teď čeká, zda o něj bude zájem mezi tvůrci trhu a bude tedy následně přijat do segmentu SPAD.

V úterý jsou k dispozici první, alespoň předběžné, výsledky společnosti ze SPAD. VIG očekává za rok zisk před zdaněním ve výši 440 mil. EUR, což je pod očekáváním trhu ve výši 464 mil. EUR. V letošním roce očekává jeho růst nejméně o 10 %, když očekává jednociferný růst pojistného. To za loňský rok vzrostlo o +1,2 % na 8,22 mld. EUR, když se firmě dařilo zejména v segmentu „životníhopojištění. Společnost hodlá zajistit svou atraktivní dividendovou politiku, když hodlá vyplatit nejméně 30 % ze zisku. Jinak nové firemní zprávy prakticky chybí. Zajímavostí je, že ERSTE včera oznámila vydání dluhopisů v CHF v objemu 200 mil. Titul včera odpoledne ve Vídni otočil svůj směr a dostal se do červených čísel, na které navíc dnes v úvodu navazuje. Dočkáme se tak výrazně negativního otevření titulu pod hranicí 730 , což bude značně tlačit na hodnotu indexu. Prodejnímu tlaku se nevyhnou zřejmě ani ostatní tituly, když včerejší nadechnutí v zámoří, dnes zmařila Asie. Zde investoři negativně reagovaly na možné snížení výhledu ratingu Japonska, či downgradu čínských bank. I přes pozitivní noční hospodářské výsledky technologií (Appl, Texas Instr.) jsou tedy negativní i US futures. Dnes se dopoledne budou očekávat další výsledky US firem a dočkáme se i řady makrodat, z nichž bude již dopoledne zajímat investory především údaj o HDP Velké Británie za 4Q.

Jiří Zendulka

CAPITAL PARTNERS a.s.

Tento report včetně grafu naleznete na www.stockmarket.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

14.01.2011Report ČR z 13.1. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
14.12.2010ERSTE, KB - Report ČR z 13.12. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
29.01.2010AAA, VIG, ERSTE - Report ČR z 28. 1. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
02.04.2009ERSTE, NWR, VIG - Report ČR z 1. 4. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688