TNBiz (TN.cz)
Investice  |  25.01.2010 18:00:07

Předseda Poslanecké sněmovny Vlček se setkal s generálním ředitelem OP Prostějov

Mediafax

PROSTĚJOV (MEDIAFAX) - Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček (ČSSD) se v pondělí odpoledne setkal s generálním ředitelem Oděvního podniku (OP) Prostějov Jiřím Tuvorou. Stalo se to v den, kdy Krajský soud v Brně poslal tuto největší tuzemskou oděvnickou firmu do úpadku.

„Především bych chtěl říct, že v OP nejsem poprvé,“ řekl po setkání novinářům Vlček. Situaci podle jeho slov bedlivě sleduje od 12. října, kdy firmu navštívil z vlastní iniciativy, protože měl informace o jejích vážných problémech. Tím současně zareagoval na slova předsedy přípravného výboru Strany práv občanů Miloše Zemana, který uvedl, že jej zaráží, „že se dosud žádní politici z regionu, kteří působí ve vysokých ústavních funkcích, nezabývají alarmující situací továrny OP Prostějov. Měli by do toho jít se stejnou vervou, s jakou hájili zaměstnanost v automobilovém průmyslu prostřednictvím šrotovného, které osobně považuji za nesmysl,“ uvedl Zeman v prohlášení po ustavující konferenci strany o víkendu.

„Řekli jsme si svá stanoviska a postupy pro součinnost akcionářů a věřitelů do jejich společné březnové schůze,“ řekl Vlček. Podle jeho slov má firma zakázky do poloviny května. Na dotaz agentury Mediafax, zda má v rezervě nápad pro zajištění větší zaměstnanosti na Prostějovsku, Vlček uvedl, že u ředitelky agentury CzechInvest prosazuje větší podporu pro středomoravský region.

Tuvora novinářům uvedl, že pro další dva měsíce se nic nemění. „Výroba bude pokračovat pod dohledem insolvenčního správce,“ řekl. Ve firmě se bude pracovat až do konce února čtyři dny v týdnu. V současné době má akciová společnost OP 1570 zaměstnanců, v posledních dvaceti letech jich postupně odešly tři tisíce. Firma má nyní také 84 vlastních prodejen, jejich počet však hodlá redukovat o tři desítky. „Ty zbývající si na sebe musí vydělat,“ podotkl. V Prostějově byly čtyři, přitom v podniku žádná, proto se jedna z nich přestěhuje do sídla firmy. „Jarní kolekce je vyrobená a bude se předvádět,“ řekl s rozhodností Tuvora.

Firma byla v insolvenčním řízení od 18. ledna, kdy návrh na úpadek podala sama. Soud o úpadku rozhodl přesně po týdnu, insolvenčním správcem jmenoval brněnského advokáta Jaroslava Svobodu. Věřitelé, kteří tak doposud neučinili, mají 30 dní na přihlášení svých pohledávek.

Závazky OP Prostějov přesáhly 1,6 miliardy korun, z toho 1,3 miliardy připadá na trojici bank (Česká spořitelna, Raiffeisenbank a Citibank). Plán vedení firmy na záchranu OP Prostějov počítá se dvěma variantami. Buď s postupným umořováním dluhů, nebo s rozprodejem společnosti.

OP Prostějov v roce 2009 podle odhadů hospodařil se ztrátou asi 400 milionů korun proti ztrátě 1,085 miliardy korun o rok dříve. Loni utržil asi 1,3 miliardy korun, v roce 2008 to bylo 1,94 miliardy korun.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Jindrich Hovadík, hovadik@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688