TNBiz (TN.cz)
Investice  |  25.01.2010 10:56:07

I přes nervozitu na trzích odolává koruna a drží pozice

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Koruna se minulý pátek stihla zbavit všech ztrát, které během dne nabrala. Informace v pondělí sdělila Patria Online.

„Nový týden začíná bez výrazných změn. Euro se obchoduje za 26,04 koruny. O negativní vliv a výkyvy koruny se v posledních dnech stará hlavně propad akcií, který probíhá ve světě. V případě evropských burz je ale dnes pokles už mírnější a středoevropským měnám nepůsobí další ztráty,“ říká Tomáš Vlk, analytik Patria Online.

Podle Vlka konjunkturální průzkum v České republice potvrdil zlepšování důvěry v ekonomice. To je taženo hlavně náladou v podnikatelské sféře, zatímco důvěra spotřebitelů se naopak zhoršila. Čísla jen dokládají očekávané: produkci pomáhá doplňování skladů a zahraniční poptávka, zlepšuje výhled pro investice, ale poptávka domácích spotřebitelů bude ještě nějaký čas brzdou kvůli vysoké nezaměstnanosti. Těžko čekat nějaký vliv těchto čísel na korunu.

Dolar si lehce polepšil spolu s výraznějším poklesem akcií v Asii, o něco lepší situace v Evropě však jeho postup zabrzdila. Nyní se obchoduje na 1,4145 za euro. Korelace eurodolaru s hlavními akciovými trhy poslední dobou už není tak vysoká. Do hry se zapojila otázka exitu Fedu, která tento týden opět nabude na důležitosti vzhledem k jednání FOMC ve středu,“ říká Vlk. Vedle toho je trh stále nervózní kvůli posledním nápadům americké vlády regulovat bankovní sektor. Zde bude každá další informace velmi důležitá a podle nás převažuje riziko negativních reakcí akcií i dolaru, říká analytik a dodává: "V neposlední řadě zde zůstává Řecko, Portugalsko a případně další země (Španělsko, Irsko), které špatným stavem svých veřejných financí vytvářejí tlak na euro. Co se týče plánovaných událostí, dnes jsou v kalendáři americká čísla z realitního trhu, která ho mohou krátkodobě ovlivnit. "Silnější slovo tento týden bude mít jednání Fedu a americké HDP a zapomínat nelze ani na probíhající výsledkovou sezónu,“ dodává analytik.

Josef Janda, janda@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688