TNBiz (TN.cz)
Investice  |  25.01.2010 09:56:01

Společnost KIT Digital vstoupila na pražskou burzu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Technologická společnost KIT Digital v pondělí vstoupila na Burzu cenných papírů Praha (BCPP). V hlavním obchodování (SPAD) by se měla objevit během několika dní, podle generálního ředitele BCPP Petra Koblice právě probíhá hlasování kotačního výboru.

Obchodování na pražské burze má podobu duálního listingu ke stávající emisi na burze NASDAQ Global Market ve Spojených státech. Na pražské burze se budou akcie obchodovat pod stejným symbolem (KITD) a pod mezinárodním identifikačním číslem ISIN US4824702009. Akcie obchodované v Praze budou plně zaměnitelné s akciemi kotovanými na burze NASDAQ, přičemž jako tvůrce trhu pro akcie KIT Digital na pražské burze bude vystupovat společnost Patria Finance. Emisní hodnota akcie je 10,68 USD (aktuálně cca 197 ).

Vstup společnosti KIT Digital na BCPP se uskutečnil v rekordním čase. „Poprvé jsme se o jejich úmyslu dozvěděli 29. prosince 2009, ještě ten večer proběhl konferenční hovor s Českou národní bankou (ČNB). Ta prokázala velkou časovou flexibilitu. Necelý měsíc je opravdu neuvěřitelně krátká doba. Myslím, že v rámci střední a východní Evropy se jedná o rekord,“ je přesvědčen Koblic.

Pražská burza je pro nás přirozenou volbou vzhledem k tomu, že v Praze má naše společnost své ústředí, i s ohledem na objem našich současných obchodů v eurozóně,“ uvedl Kaleil Isaza Tuzman, předseda představenstva a generální ředitel společnosti KIT Digital. „Ačkoliv jsme globálně orientovanou firmou s korporátními klienty po celém světě, uvedení našich akcií na pražskou burzu podtrhuje náš zájem o oblast Evropy, Blízkého Východu a Asie,“ dodal Tuzman.

Počet emisí v hlavním obchodování se tak zvýší na 14. Od původního plánu uskutečnit plán na vydání nových akcií v Evropě (KITD-REG S) společnost nakonec ustoupila. „Původně jsme chtěli uskutečnit současně nabídku pro americký i evropský trh v objemu až 5,25 milionu akcií, která by podpořila naše obchodní cíle spočívající ve financování budoucích akvizic a také posílení provozního kapitálu, což firmě zajistí lepší postavení ve výběrových řízeních, a kde se vyžaduje určitá úroveň volné hotovosti,“ prozradil Tuzman. Ovšem s ohledem na čtvrteční vydání tří milionů akcií v USA a úspěšný výnos ve výši 30,1 milionu dolarů (cca 555 milionů korun) za téměř tržní cenu, společnost dospěla k názoru, že bude hledat jiné způsoby, při kterých nedojde k takovému naředění podílů stávajících akcionářů. „Proto jsme se rozhodli nevydávat v Evropě v tuto chvíli žádné nové akcie,“ doplnil Tuzman. „Alespoň to povede k tomu, že likvidita se bude koncentrovat pouze v jedné emisi,“ upozornil Koblic.

Poslední IPO je staré už více než rok a půl. V pondělí 5. května 2008 vstoupila na pražskou burzu těžební společnost NWR, 4. února téhož roku to byla rakouská pojišťovna VIG. Naopak služebně nejstaršími emisemi na BCPP jsou ČEZ (15. června 1993), Philip Morris ČR (13. července 1993) a Komerční banka (8. února 1994).

V letošním roce se přidají ještě akcie ČSOB, hovoří se také o sázkové společnosti Fortuna. Podle nedávného Koblicova vyjádření pražská burza vedle KIT Digital, ČSOB a Fortuny registruje zájem pěti dalších firem o vstup do hlavního obchodování.

IPO (Initial Public Offering) je vžitý termín pro primární veřejnou nabídku akcií spojenou se vstupem na burzovní trh. Jde o vstup firmy na burzu, díky kterému se začnou akcie firmy obchodovat na trhu cenných papírů. Důvodem k provedení IPO může být buď navýšení kapitálu, prodej části akcií v držení původních vlastníků, nebo, dokonce nejčastěji, kombinace obou uvedených procesů. Investoři zase získají záruku likvidity vložených prostředků, jelikož veřejně obchodovatelné cenné papíry jsou na burze rychle a snadno zpeněžitelné.

Společnost KIT Digital je předním světovým poskytovatelem řešení pro správu poskytování video obsahu (video-on-demand ) pro počítače, mobilní zařízení a televize IPTV. Zákaznická základna společnosti KIT digital čítá přes 600 firemních zákazníků ve více než 30 zemích. Mezi největší klienty na českém a slovenském trhu patří Česká televize, TV Nova, Prima TV, Z1, Markíza, Óčko, Slovenská televízia, Magistrát hlavního města Prahy, Český rozhlas a další.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

Sledujte akcie KIT dig. na české burze ZDE

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688