TNBiz (TN.cz)
Investice  |  25.01.2010 09:26:03

Důvěra v českou ekonomiku opět vzrostla

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Důvěra v českou ekonomiku vzrostla meziměsíčně o 2,2 bodu, ve srovnání s lednem 2009 je indikátor důvěry o 11,4 bodu vyšší. Je to však způsobeno zvýšením důvěry podnikatelů, protože důvěra spotřebitelů naopak poklesla. V pondělí to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Zatímco indikátor důvěry podnikatelů v lednu meziměsíčně vzrostl o 4,1 bodu, stejný ukazatel u spotřebitelů o 4,7 bodu klesl. Přestože však indikátor důvěry spotřebitelů zaznamenal takovýto pokles, je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vyšší o 14,3 bodu. Indikátor důvěry podnikatelů je v porovnání s lednem 2009 vyšší o 10,8 bodu.

Podíl respondentů z řad spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v lednu oproti minulému měsíci zvýšil. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, klesl.

Hodnocení ekonomické situace se zlepšilo v oblasti průmyslu a zvýšilo se i hodnocení celkové a zahraniční poptávky. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu dosáhlo 78,4 procenta. Množství zakázek mají respondenti zajištěné na více než šest měsíců dopředu. Pro příští tři měsíce se oproti prosinci také zlepšila očekávání respondentů ohledně vývoje výrobní činnosti i zaměstnanosti. Celkově se důvěra v průmyslu v lednu meziměsíčně zvýšila o tři body a oproti velmi nízkým hodnotám v minulém roce je o 21,6 bodů vyšší.

Polepšilo si i odvětví obchodu, v němž se důvěra zvedla meziměsíčně o 4,7 bodu. V meziročním rovnání je ovšem o 3,6 bodu nižší než v lednu loňského roku.

Výrazný meziroční pokles zaznamenalo stavebnictví, u něhož důvěra oproti lednu loňského roku poklesla o 19,5 bodu. Oproti prosinci loňského roku však vzrostla o čtyři body. Kleslo i celkové hodnocení poptávky. Pro příští tři měsíce respondenti předpokládají ve srovnání s prosincem zlepšení vývoje stavební činnosti i zaměstnanosti a množství zakázek odhadují na více než osm měsíců.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v lednu ve srovnání s prosincem téměř nezměnilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky se zvýšilo stejně jako její očekávání pro příští tři měsíce. Očekávání celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou vyšší než v prosinci. Celkově se důvěra ve vybraných odvětvích služeb oproti minulému měsíci zvýšila o 5,3 bodu a v meziročním srovnání je o 3,6 bodu vyšší.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688