TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  21.01.2010 13:11:01

Klaus i Kaczyński chtějí Gruzii v EU

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Současnost a budoucnost Evropské unie byly hlavními tématy jednání prezidenta Václava Klause a jeho polského protějšku Lecha Kaczyńského. Oba státníci se vyslovili pro unii v podobě silného svazku států nikoliv jednoho superstátu a rozšíření unie o Gruzii.

V česko-polských vztazích nejsou problémy, proto jsme se více věnovali evropským otázkám, hlavně přijetí Lisabonské smlouvy, kterou nastala v Evropě nová situace. Nebagatelizujeme to, je potřeba se naučit chovat v novém právním rámci," řekl Klaus.

Evropskou unii je možné podle prezidentů interpretovat dvěma způsoby. Buď jako silný svazek států, nebo jako superstrát, což Klaus označuje jako unifikaci a centralizaci. Oba prezidenti se vyslovili pro první variantu, tedy silný svazek států.

Oba prezidenti byli původně odpůrci Lisabonu, přestože by se za normálních okolností v řadě věcí neshodli. "Už jen to, že Klaus se považuje za liberála, zatímco Kaczyński představuje konzervativního politika, navíc zaměřeného na křesťanství, činí oba prezidenty značně odlišné. Tyto věci ale ustoupily, jako by do pozadí, protože jim byla společná kritika EU a toho se drželi," míní politolog Josef Mlejnek.

Lisabonskou smlouvu nakonec podepsali, jejich odpor měl však odlišné kořeny. Klausovi vadil přílišný vliv Bruselu, Kaczyński usiloval hlavně o zviditelnění na domácí politické scéně.

Klaus i Kaczyński se shodli na tom, že Evropská unie by se měla rozšiřovat, neměla by se podle jejich slov proměnit v uzavřený klub. Na otázku, zda oba prezidenti jednali o možnosti rozšíření unie o Gruzii Klaus uvedl, dveře EU by měly této zemi zůstat otevřené. "Její vstup se rozhodně nebude konat ani zítra, ani pozítří," řekl Klaus.

Kaczynki vstup Gruzie do unie podporuje, stejně tak její euroatlantické ambice. NATO je podle jeho slov vývozcem a šiřitelem stabilizace a tento region by měl být stabilizován. "Evropa si musí zodpovědět otázku, zda s tímto regionem bude spolupracovat, nebo nikoli a nemyslím jen Gruzii, ale také Ázerbájdžán, Turkmenistán a Kazachstán," řekl. Pokud s tímto regionem EU nebude spolupracovat, prohloubí svoji energetickou závislost, míní Kaczyński s tím, že model demokracie v těchto zemích zatím nevyhovuje a bude třeba ještě mnoho úsilí k jejímu dobudování.

V případě Gruzie se však Klaus a Kaczyński neshodli v době gruzínsko-ruského konfliktu. "Zatímco český prezident je velice vstřícný ve vztahu k Rusku, u jeho polského protějšku je tomu přesně naopak. Ukázalo se to například při válce v Gruzii, kdy zastávali opačné postoje. Zejména u polského prezidenta byla patrná protiruská nóta," uvedl Mlejnek.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Petra Kotvová, kotvova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688