TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.01.2010 20:48:36

Sobotka: Protikrizová opatření ODS jsou jen marketingový trik

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pokud by občanští demokraté brali vážně zákon o rozpočtové kázni, museli by vrátit své platy za poslední dva roky, kdy Česko hospodařilo s obrovskými schodky. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka tak v úterý reagoval na návrhy ODS svázat výši platů politiků se stavem veřejných financí.

"Pokud myslí ODS svůj boj s rozpočtovými deficity vážně, museli by její politici v čele s Mirkem Topolánkem vrátit svůj plat za léta 2008 až 2009, kdy hospodaření státu s jejich rozpočty skončilo s obrovskými schodky v celkovém úhrnu 300 miliard korun," prohlásil Sobotka s tím, že veřejné finance nikde neuzdravil populistický zákon. "K řešení mohou přispět pouze konkrétní a razantní opatření vlády na příjmové a výdajové straně veřejných rozpočtů," dodal.

Sobotka poznamenal, že navrhovaná opatření ODS nic neřeší, neboť neobsahují návrhy, jak nastartovat ekonomický růst. "Tyto návrhy ODS lze označit maximálně za mělké, neboť nepůsobí jako funkční řešení, ale spíše jako marketingový trik, který řeší spíše než příčiny pouze následky," uzavřel místopředseda ČSSD.

ODS chystá v rámci snižování státního dluhu předložit návrh, který by mimo jiné zavedl odpovědnost poslanců za plnění návrhu státního rozpočtu. "Tento návrh by počítal s tím, že při tříprocentním růstu ekonomiky by při třech procentech schodku HDP návrh rozpočtu musela schvalovat nadpoloviční většina všech poslanců, tedy 101 hlasy," vysvětlil ekonomický expert ODS Martin Kocourek s tím, že takový rozpočtový návrh by nesměl jít do sněmovny třikrát za sebou a při průběžném navyšování rozpočtu i po jeho schválení by část navýšených prostředků šla z platů poslanců. Poslance by podle Kocourka navíc čekal i postih za to, že by neplnili cíle návrhu státního rozpočtu. "I v takovém případě by se jim snížil plat," dodal.

Mezi další změny ODS zařadila například plnění Koeficientu rozpočtové odpovědnosti. "Ten by reflektoval výsledky uplynulého rozpočtového roku, a tímto koeficientem by byly přenásobeny platy členů vlády a poslanců, kteří pro daný návrh hlasovali," vysvětlil Kocourek. Dalším návrhem ODS je založení tzv. Rezervního fondu cyklických rizik. "To znamená, že v časech lepších by se šetřilo na časy horší," uvedl Kocourek s tím, že strana chce mimo jiné dokončit do roku 2012 reformy, zprůhlednit zadávání státních zakázek a umožnit například založení firmy během dvou dnů.



David Jareš, Adriena Ružicková, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688