TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  19.01.2010 02:30:08

MF připravuje recept na prázdnou kasu - silniční daň pro všechny

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zalátat díru ve státním rozpočtu a přispět na budování tuzemských silnic a dálnic by příští rok měli všichni majitelé osobních aut. Počítá s tím nový pracovní plán ministerstva financí, který prosazuje náměstek resortu zodpovědný za daně Peter Chrenko. Informují o tom úterní Hospodářské noviny.

Podle něj by silniční daň od příštího roku platili úplně všichni - tedy i běžní občané. Dnes daň odvádějí firmy a živnostníci, pokud jejich auto slouží k podnikání. "Řidiči by podle kubatury vozidla odváděli do rozpočtu tisíc až patnáct set korun," řekl týdeníku Ekonom náměstek Chrenko.

Rozpočet - respektive Státní fond dopravní infrastruktury - by si polepšil o pět miliard ročně. Plán na zavedení silniční daně je součástí Chrenkova balíčku, v rámci kterého by stát od příštího roku mohl vybrat až o dvě desítky miliard korun více než letos. Kromě toho navrhuje sjednotit sazbu DPH na 18 procentech. Posvítit si chce také na velký počet výjimek u daní z příjmů.

Zvýšení daně by se dotklo většiny řidičů. Výjimky by podle náměstka existovaly, nicméně by jich bylo málo a týkaly by se jen handicapovaných. Chrenko nyní plán předloží ministru financí Eduardu Janotovi, který zatím nechce jeho šance komentovat. "Tento návrh neprošel oficiální debatou na ministerstvu. Počkám, až náměstek Chrenko své daňové návrhy předloží v komplexním materiálu se všemi nezbytnými propočty," reagoval včera Janota.

Senátor za ČSSD a šéf nejsilnější odborové centrály v zemi Milan Štěch však tento návrh označil za výraz zoufalství: "Jde nám o mobilitu pracovní síly a v době, kdy mnozí lidé do práce jezdí autem, nám to přijde jako veliký nesmysl." Nadšení nejsou ani v ODS. "Nemyslím, že by zavádění nových daní, navíc v době hospodářské krize, bylo zrovna šťastným řešením," říká člen hospodářského výboru sněmovny za ODS Jaroslav Plachý. Na místě podle něj není zvyšování daňové zátěže, ale úspory.

To ostatně tvrdí i Chrenko a Janota. Oba ale připomínají, že o škrtech se zatím spíš jen mluví a rozpočet z politických důvodů zůstal prakticky jen u zvyšování daní.

Petr Barták, bartak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

19.01. 15:19  DOBRY RECEPT (Carlos)
19.01. 10:12  Bezva. (ombucman)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688