Finmag (Finmag)
Investice  |  18.01.2010 14:41:24

Schodek rozpočtu: bere to někdo vážně?

V posledních dnech plnily stránky i obrazovky desítky článků o deficitu státního rozpočtu. Možná je to zajímavé téma pro čtenáře, ale zajímá to i ty, kteří s tím mohou něco udělat?

Když jsme natáčeli pořad Krotitelé dluhů, který popisoval důvody často bezhlavého zadlužování jeho smutných hrdinů, naráželi jsme na dvě velké skupiny lidí. Ta první si nebyla ani za nic ochotna přiznat smutnou pravdu, že na splátky nemá, protože se jim dařilo vždycky ještě někde nějaké peníze sehnat – a svému okolí tvrdili, že jsou na tom mnohem lépe, než jaká byla smutná realita.

Úplně stejně se chovala vláda Mirka Topolánka, která ve schváleném loňském rozpočtu počítala se schodkem 38,1 miliardy korun. V době přípravy a schvalování možná nebylo možné odhadnout každý drobný dopad přicházející krize, ale bylo jasné, že bude hůř. I přesto ale vláda, která slibovala odpovědný přístup ke státním financím, vědomě vytvořila domeček z karet jen chvíli před příchodem vichřice. Jak pak může chtít někdo po obyčejných lidech, aby se odpovědně chovali ke svým penězům, když jim i stát ukazuje, že zavírání očí před problémy je alespoň na chvíli docela dobrým řešením?

Druhou velkou skupinou, se kterou jsme se při natáčení Krotitelů potkávali, byli lidé, kterým už dluhy přerostly přes hlavu, a přestali je vnímat. Najednou se ocitli v situaci, kdy byl dluh větší než suma, kterou si reálně uměli představit – a další navyšování dluhů už pro ně nic neznamenalo. Dlužný půl milión pro ně byl už tak velká částka, že půjčení si dalších sto tisíc pro ně vlastně ani neznamenalo zhoršení jejich situace. A svou beznaděj alespoň na chvíli rozptýlili.

Podobně se chová levá část politického spektra – státní dluh je už tak velký, že pár miliard navíc zdánlivě není žádný rozdíl. Takže proč něco málo někomu nepřidat, proč nezrušit některé škrty? Tento přístup je lidsky pochopitelný – ale zatímco ti, kteří před pravdou zavírají oči, je jednou musí otevřít, tak ti, kteří přestali vnímat své dluhy, se bez pomoci zvenku obvykle neobejdou.

Jenže kde tu pomoc vzít? Receptů je samozřejmě hodně, ale prvním krokem je přiznat si, že skutečně máme problém. To platí u každé závislosti – a čeští politici si vytvořili poměrně těžkou závislost na utrácení (i když to někteří kamuflují optimistickými příběhy, podle kterých ještě není tak špatně).

Relativně bezbolestnou cestu přitom ukázaly smutné výsledky loňského výběru daní. Zatímco daně z příjmu právnických osob zaznamenaly masivní propad, naproti tomu daň z přidané hodnoty relativně naplnila očekávání. A to je zřejmě i cesta, které se skutečně po volbách dočkáme. Na výraznější změny výdajové stránky rozpočtu nebude mít nikdo náladu ani odvahu, takže maximem změn zřejmě bude snaha o navyšování příjmové stránky rozpočtu zvyšováním nepřímých daní a politicky hezky znějící navyšování daní vysokopříjmovým osobám.

Zásadní změny ale ani letos nepřijdou. I přes varovné zprávy v médiích totiž bohužel platí, že na tom nejsme (a chvíli ještě nebudeme) tak špatně jako země okolo nás. Investoři tak stále budou financovat náš život na vysoké noze a ekonomické oživení Německa nám pomůže vyjít z krize rychleji a ne tak bolestně jako jiné země. To samozřejmě neznamená, že nebudeme muset udělat všechny ty zásadní změny, o kterých se již popsaly tisíce stran. Ale budeme si moct dovolit je zase odložit a vystačit si s tím, co máme hluboko v genech – jít cestou mírného pokroku v mezích zákona.
Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688