TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  13.01.2010 14:16:02

Podíl biosložek v palivech se od letošního dubna zvýší, ale méně než chce vláda

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Podíl metylesteru řepkového oleje (MEŘO) v motorové naftě se od dubna letošního roku zvýší zřejmě na šest procent. Pro Mediafax to ve středu uvedl předseda zemědělského výboru parlamentu Jiří Papež s tím, že jde o přijatelný kompromis pro rafinerie, pumpaře a výrobce MEŘO v ČR.

Kompromis je jedním z výstupů z odborného semináře, který proběhl právě pod gescí Papeže v prostorách poslanecké sněmovny parlamentu a který měl podle jeho slov "vyjasnit pozice výrobců a prodejců biopaliv". "Nikdo nevidí problém ve zvýšení podílu MEŘO v bionaftě na šest procent. Horší je to s podílem biolihu v benzínu, jehož zvýšení chtějí rafinerie odložit až na příští rok," řekl Papež.

Podle již schváleného vládního návrhu by se měl při letos zvýšit podíl biolihu v benzínu na 4,5 procenta a MEŘO v naftě na 6,3 procenta.

Proti výraznému zvyšování podílu biopaliv v pohonných hmotách se ale již dříve postavil exministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Podle jeho slov není zásadní důvod, proč by ČR měla výrazně navyšovat podíl biosložek v palivech za situace, kdy závazek vůči EU je dosáhnout podílu deseti procent až v roce 2020.

Biopaliva se v minulém období stala předmětem celosvětové kritiky, neboť zdražují pohonné hmoty, zvyšují ceny zemědělských komodit a jejich produkce nenapomáhá zlepšení stavu životního prostředí. S mírným navyšováním podílu biopaliv nicméně exministr souhlasí. "Budu hlasovat pro, ale je nutné to vysvětlit občanům," řekl Gandalovič.

Podle předsedy Sdružení výrobců bionafty Petra Jeviče představuje v případě bionafty nárůst ceny díky přítomnosti biosložky v průměru 11 haléřů. Přiznává, že se kritika biopaliv promítá do mírného poklesu jejich produkce a nižšího využití výrobních kapacit. EU ale podle jeho slov vloni novelizovala směrnici týkající se specifikace benzinu a nafty. Tím se podle Jeviče vytvořil rámec zahrnující povinné přimíchávání bioložek do pohonných hmot, který by měl podnikatelskému prostředí poskytnout dlouhodobější stabilitu.

V ČR jsou v současné době výrobní kapacity na 312 000 tun MEŘO ročně, nicméně produkce MEŘO klesá. Rekordní produkce byla v roce 2005 (126 894 tun), v roce 2007 ale klesla na 81 806 tun a předloni na 75 177 tun. Konečné statistiky za loňský rok nejsou ještě známy.

Obdobná situace je i v EU. Tam činí celková produkční kapacita 15,8 milionu tun MEŘO, v roce 2008 ale byly zpracovatelské kapacity využity jen z 51 procent.

Naopak výroba biolihu, alespoň v ČR, mírně roste. Zatímco za celý rok 2008 se v ČR vyprodukovalo 60 236 tun biolihu, v loňském roce se za prvních deset měsíců vyrobilo v ČR celkem 67 728 tun biolihu.

V současné době je v ČR možné plošně přimíchávat v průměru 3,5 procenta biolihu do benzínu a 4,5 procenta MEŘO do motorové nafty.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688