TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  12.01.2010 17:11:01

Füle má za sebou grilování před europoslanci

Mediafax

BRUSEL (MEDIAFAX) - Kandidát na komisaře Evropské unie pro rozšíření Štefan Füle má za sebou tříhodinové "grilování" v Evropském parlamentu. Poslanci během něj chtěli slyšet i to, proč v osmdesátých letech vstoupil do Komunistické strany Československa, informuje v úterý web parlamentu.

Jeden z poslanců ho dokonce požádal, aby se za své členství v komunistické straně omluvil.

Tříhodinové slyšení se však točilo především kolem "rozšiřovací" politiky Evropské unie, za kterou má být Füle odpovědný.

Na otázku, které země by se v blízké době mohly stát členy Evropské unie, Füle konkrétně neodpověděl. Nejčastěji se však hovoří o Chorvatsku, které by do unie mohlo vstoupit v roce 2012 či 2013, ale také o Islandu. Füle jen řekl, že by se východní země měly přibližovat EU. "Chceme, aby se Ukrajina i další východní země přiblížily Evropské unii," řekl.

Jedním z dalších dotazů poslanců bylo, jak bude Evropská unie spolupracovat s Ruskem. "Tam, kde budou stejné zájmy, budeme s Ruskem aktivně spolupracovat. Tam, kde jsou zájmy rozdílné a pokud jde například o Gruzii, tam rozdílné názory panují budeme postupovat podle našich principů a zásad," řekl Füle. Narážel přitom například na postavení gruzínských odštěpeneckých republik Jižní Osetie a Abcházie a přítomnost ruských vojáků na části těchto území.

"Rusko je naším strategickým partnerem. Já mám na strategickém partnerství s ním zájem, a to nejen v rámci našich bilaterálních vztahů, ale také v rámci našich společných sousedů," sdělil.

Füle prohlásil, že by chtěl oživit projekt východního partnerství, jehož cílem je posilovat vazby unií se zeměmi bývalého východního bloku. Kladl přitom důraz na spolupráci s Evropským parlamentem. "Východní partnerství není žádná protiruská iniciativa, nikoho nenutí, aby volil mezi Bruselem a Moskvou. Na to mám naprosto jednoznačný názor. Rusko má možnost se účastnit východního partnerství. Může uskutečňovat různé projekty, pokud to bude přidanou hodnotou pro toto partnerství," vysvětlil.

Dále se europoslanci zajímali o začlenění Turecka do EU. "Je potřeba zavést do tohoto procesu prvek důvěryhodnosti, která je důležitá na obou stranách. Musíme k tomu přistupovat seriózně. Neexistuje lepší forma vztahu a lepší možnost ovlivnit Turecko, aby zmodernizovalo stát a reformovalo společnost, než je proces přistoupení," reagoval Füle. "Jsem přesvědčen, že v závěru bude Turecko novou, moderní a reformovanou zemí, jejíž vstup do unie bude ku prospěchu oběma stranám."

Podle Füleho je důležité, aby státy, které chtějí do unie vstoupit, nevyužívaly žádných "zkratek", které by jim cestu k členství usnadnily. "Musíme zajistit, aby Evropa byla nejen větší, ale i silnější. Vnímám jako svoji povinnost postarat se o to, aby se tak dělo i v budoucnu. Pravidla jsou jasná: neměly by existovat žádné zkratky pro vstup do unie. Být členem unie je náročný úkol, na který je třeba se řádně připravit," pravil český politik.

Europoslance zajímalo, jak Füle chce zvládat politiku rozšiřování unie a politiku partnerství. "Zazněly určité obavy, jak mohou tyto významné oblasti být v jednom portfoliu. Chci ale zdůraznit, že to neznamená, že bychom chtěli jednu zemi přemisťovat z jednoho koše do druhého. Není to jízdenka zdarma. Nikdo nepotřebuje přesouvat země z koše členství do koše sousedské politiky," zdůraznil.

Několik europoslanců se do Füleho opřelo kvůli jeho komunistické minulosti. "Zvolil jste komunismus. V naší době ale komunismus nebyl nic volitelného," dobíral si ho jeden z nich.

Německý poslanec Elmar Brock Fülemu jízlivě vzkázal, že účast v komunistické straně nebyla povinná a bylo možné do ní nevstupovat.

Situaci do jisté míry zachránila česká poslankyně Zuzana Roithová, která se Füleho zeptala, jaký je jeho stupeň prověrky v NATO. "Můj stupeň prověření je na nejvyšší, což je přísně tajné. Tento stupeň prověření má jen několik lidí v České republice," zareagoval diplomat, který byl před vstupem do vlády českým velvyslancem v alianci.

I přesto někteří z poslanců českého kandidáta vyzvali, aby se za komunistickou minulost omluvil. "Každý má nějakou osobní historii. Ta moje je součástí doby a místa, ve kterém jsem vyrůstal. Je důležité, že jsem v té době byl svobodný a zralý, abych mohl učinit volbu. Já učinil takovou volbu, že jsem mé zkušenosti nabídl Československu a Česku. V tomto smyslu nabízím svou kapacitu také Evropské unii a Evropské komisi," uzavřel Füle. Za to si od poslanců vysloužil první a poslední potlesk.

V závěru tříhodinového maratonu bylo patrné, že europoslanci byli s Füleho reakcemi nakonec převážně spokojeni. Český kandidát členům parlamentu poděkoval za "férovou a konstruktivní debatu".

Füle, který ve vládě úřednického premiéra Jana Fischera zastával funkci ministra pro evropské záležitosti, byl na komisaře navržen v listopadu.

Kariérní diplomat se ve svém životopise se může pochlubit absolutoriem filozofické fakulty Univerzity Karlovy, řada lidí mu ale nemůže přijít na jméno kvůli tomu, že v 80. letech vystudoval Státní institut mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO) sovětskou diplomatickou školu. Kromě toho mu kritici vyčítají, že byl od roku 1982 do roku 1989 členem komunistické strany.

Tříhodinové pohovory s budoucími členy Evropské komise začaly před jednotlivými výbory Evropského parlamentu v pondělí a skončí v úterý 19. ledna.

Evropský parlament bude o nových kandidátech rozhodovat 26. ledna. Musí však schválit všechny kandidáty najednou, jinak by předseda komise José Manuel Barroso musel navrhnout jiné složení komise.

Zdenek Gazur, gazur@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.08.2020Užijte si piknik i grilování v pražské Stromovce Jana Brožková (Bydlet.cz)
09.05.2018Do města za přírodou a parádním grilováním Jana Brožková (Bydlet.cz)
08.02.2018Slovákům a Polákům mají přibýt europoslanci, Čechům ne Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688